Cover
Külföld
Heti terror: Az amerikaiak kivonulása Szíriából politikai kérdés
2019-01-0722:36
Olyan sietősen vonulnak ki, hogy egy darabig még maradnak az amerikai csapatok Szíriában. Donald Trump elnök ugyanis módosította bejelentését, már nincs határidő az amerikai katonák kivonására abból az országból, ahol valóságos kis világháború tart évek óta. Az ECHO TV Heti terror című műsorában Horváth József, biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: nem olyan létszámban volt jelen az amerikai hadsereg Szíriában, mely ezt a háborús helyzetet eldönthette volna.
Horváth József kiemelte: mindössze kétezer amerikai katonáról van szó. Az amerikaiak nagyon tudatosan úgy építették fel a pozícióikat, hogy a kemény ütközetek megvívására felfegyverezték a kurdokat.
A kurdok pedig, mint jó katonák, meglátták ebben az üzleti és a politikai lehetőséget, hogy belátható időn belül létrehozzanak egy önálló Kurdisztánt
- fogalmazott. Hozzátette: az amerikaiak kivonulása elsősorban nem katonai kérdés, hanem politikai. Egy üzenet, hogy a szövetségesemet, aki idáig velem harcolt és az én érdekeimet is képviselte, magára hagyom az ütközetben.

Földi László, biztonságpolitikai szakértő szerint nem onnan kellene megközelíteni a kérdést, mi lesz ha kivonul az Egyesült Államok hanem, hogy miért is vannak ott nyolc éve. Úgy véli, semmi okuk nem volt rá, hogy odamenjenek. 
Szíria egy teljesen normálisan működő világ volt, magas GDP-vel. Tényszerű, hogy egy központilag irányított rendszer volt és voltak ellenzékiek börtönben, de bárki más lenne hatalmon a mostani rezsim helyett, ugyanez lenne a helyzet
- fejtette ki.

Földi László úgy fogalmazott: ez egy ilyen világ és a törzseket központilag lehet irányítani. Afganisztánban is ugyanez a helyzet. Az Egyesült Államok már 17 éve van jelen és gyakorlatilag semmi olyan nem történt, ami miatt bementek. Nem lett egy nyugati típusú demokrácia. Maradt ugyanaz a viszonyrendszer Afganisztánban, Irakban és Szíriában is. Nem kell az Egyesült Államoknak és a NATO szövetségeseinek bemenni olyan helyekre, ahol nem igénylik a beavatkozást.
Sajnos hosszú távon probléma marad, hogy beleavatkozunk olyan térségek életébe, amelyek nem fejletlenek, hanem másképp fejlettek, és amikor ezt nem tudjuk kezelni, akkor magára hagyjuk a problémát
- emelte ki. Földi László úgy véli, a törökök át fognak gázolni a kurdokon. Eddig csak azért nem tették, mert az Egyesült Államok mögöttük állt.
Gantner Barnabás azon kérdésére, hogy kerülnek az oroszok Szíriába Horváth József úgy fogalmazott: az oroszok nagyon régóta jelen vannak.
Az oroszoknak Szíriában kikötőjük volt Tartúszban. A Földközi-tenger medencéjében stratégiai fontosságú hely volt. Másrészt az Aszad-család hosszú évtizedekre visszamenőleg nagyon komoly kapcsolatokat ápolt a Szovjetunióval és később Oroszországgal is
- tette hozzá.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ