Cropped landscape
Külföld
Robbanás történt az AfD egyik irodájánál
2019-01-0411:00
A legnagyobb német ellenzéki párt egyik szászországi irodájánál történt a detonáció, a rendőrség szerint politikai ok húzódhat a háttérben írja a 888.hu. Közben az MTI azt írja, három ember őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban.
A robbanás csütörtök éjjel történt Döbeln városában, az AfD helyi irodájának közvetlen közelében. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség, a szomszédos épület és két autó, személyi sérülés nem történt. Szemtanúk látták, hogy valaki a kukába helyezett valamit, majd egy öreg kombival elhajtott a helyszínről. A Mitteldeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem közölt részleteket az ügyről. A Die Welt azonban arról írt, hogy az LKA vizsgálja, hogy politikai motivációjú merényletről van-e szó, de több irányban is zajlik a nyomozás.

Pénteken őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit - számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság nyomán az MTI. Az ügy hátterét még nem sikerült feltárni, de az tudható, hogy az utóbbi hetekben több támadás ért AfD-irodákat a tartományban. Ezek az esetek rendszerint rongálások voltak. A döbelni ügy sajátossága, hogy a robbanás akár személyi sérülést is okozhatott volna. Ez súlyosbító körülmény lehet egy büntetőeljárásban.
Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. A Twitteren azt írták, hogy:

súlyos támadás érte a szászországi AfD-t."
Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes szintén politikai támadásról beszélt, az SPD politikusa úgy véli, semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé.

Az AfD-vel szemben nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot"
– tette hozzá.

Korábban több szászországi AfD-irodát is megfenyegettek, vagy megtámadtak, de eddig a festékes támadás volt a legdurvább, ami történt, robbanás egészen mostanáig nem volt. Szászországban szeptemberben tartanak majd tartományi választásokat, aminek az AfD az egyik legnagyobb esélyese.
888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ