Cover
Külföld
Bakondi György: A belső béke fenntartása és a biztonság garantálása a legfontosabb
2019-01-0420:41
Fontos érdek a belső béke fenntartása és a biztonság garantálása. Ezért határozott lépéseket kell tenni Európa-szerte annak érdekében, hogy a bűncselekmények elkövetői ne kapjanak menekültstátuszt - mondta Bakondi György az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette: beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha az emberek azt érzik, nem tudja megvédeni őket a hatóság. 
Érdekes fejlemények történtek a három fő európai migrációs útvonalon a tavalyi évben - mondta Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az olasz migrációs útvonal kapcsán kifejtette: az olasz adatok szerint - 2017-hez viszonyítva - tavaly nyolcvan százalékkal kevesebben érkeztek az intézkedések hatására. Bakondi György kiemelte:
a csökkenés bebizonyította, hogy nem igazak, azok a liberális állítások, amelyek szerint nem lehet megállítani a migrációt. 
Eredményeket hozott a civil mentőhajók működésének korlátozása, a kikötők lezárása – mutatott rá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
 
A spanyol útvonalon 120 százalékos növekedés történt az érkezők számában tavaly. Bakondi György szerint ez összhangban van azzal, hogy egy parlamenti közjáték után a baloldal került hatalomra az országban. Hozzátette: 
Soros György látogatása óta nagy intenzitást mutat a tengeri és a szárazföldi határszakasz egyaránt. 
Jelentős változás következett be a balkáni útvonalon. Bakondi szavai szerint tavaly év elején még bizonytalannak látszott, hogy az addigi főútvonal merre fordul majd. Miután az intézkedéseknek köszönhetően a magyar határ nem átjárható, egy darabig kísérleteztek az embercsempészek, mára azonban stabilizálódott, és láthatóan az Albánia-Montenegró-Bosznia-Hercegovina, illetve Szerbia- Bosznia Hercegovina-Horvátország-Szlovénia lett az új főútvonal - fogalmazott. 

Közölte: a magyar kormány tavaly is mindent megtett, figyelemmel követte az eseményeket, ha szükséges, kellő időben tudjon intézkedni. Bakondi felidézte az észak-nyugati boszniai településen, Bihácson történteket. Ennek hatására erősítették meg a horvát határszakaszt - tette hozzá. 

Egész évben a migráció megállításáért, illetve helyben tartásáért dolgoztak szerte a világban – utalt a Hungary Helps Programra. 

Bakondi György Velkovics Vilmos kérdésére leszögezte: semmilyen szempontból nem megengedhető az erőszak. Ha tartósan azt látják Nyugat-Európában az emberek, hogy nem tudja őket megvédeni a hatóság, akkor előbb-utóbb a saját kezükbe veszik a dolgok intézését, amely további súlyos, beláthatatlan társadalmi konfliktusokhoz vezet. 
Éppen ezért fontos érdek a belső béke fenntartása és a belső biztonság garantálása. Határozott lépéseket kell tenni Európa-szerte annak érdekében, hogy a bűncselekmények elkövetői ne kapjanak menekültstátuszt
- húzta alá. 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ