Külföld
A mezőgazdasági minisztérium dönthet a bennszülöttek földjeinek sorsáról az új brazil elnök rendelete szerint
2019-01-0310:33
A mezőgazdasági minisztérium dönthet a bennszülöttek földjeinek ügyében Jair Bolsonaro újonnan beiktatott brazil elnök szerdai rendelete nyomán.
Az államfő az újonnan létrehozott család-, nő- és emberi jogi minisztérium hatáskörébe helyezte át az országban élő mintegy 900 ezer bennszülött ügyeivel foglalkozó FUNAI ügynökséget. A lépés nyomán a mezőgazdasági tárca dönthet az őslakosok földjeinek sorsáról.
    
A mezőgazdasági minisztérium hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a befolyásos brazil agráriparral.
    
A tavalyi elnökválasztási kampány során a jobboldali Bolsonaro azt mondta: fontolgatja, hogy a mezőgazdasági tárca hatáskörébe utalja a bennszülöttek ügyeit. A politikus gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott.
    
Bolsonaro elképzelései ellen akkor több jogvédő csoport tiltakozott. A bíráló hangok szerint a rezervátumok megnyitása az őshonos kultúra pusztulásával járna. Környezetvédők Amazónia utolsó védelmezőiként tekintenek a bennszülöttekre. Az Amazonas-medencében található összefüggő erdőségek állítják elő a légkörben található oxigén 20 százalékát. A területet - amelynek 60 százaléka Brazíliához tartozik - a bolygó tüdejének is hívják.
    
Az újonnan beiktatott brazil elnök a endelet aláírása után néhány órával Twitter-oldalán nyilatkozott azzal kapcsolatosan. "A nemzeti terület több mint 15 százaléka őslakos földként van meghatározva. Kevesebb mint egymillió ember él Brazíliának e valóban elszigetelt területein, akiket civil szervezetek használnak ki és manipulálnak. Együtt fogjuk integrálni ezeket az állampolgárokat, és megbecsülni minden brazilt" - fogalmazott.
    
2017 augusztusa és 2018 júliusa között egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában a hivatalos adatok szerint. A latin-amerikai országban 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.
    
Az újonnan beiktatott mezőgazdasági miniszter, Tereza Cristina Correa újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az őslakos földek új határainak kijelölésével kapcsolatos helyzetet egy öt miniszterből álló tanács fogja elemezni.
    
Bolsonarót, aki korábban a hadseregben szolgált, kedden iktatták be hivatalába. Beiktatási beszédében a brazil elnök azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Hívei előtt egyebek között leszögezte: "Ma van az a nap, amikor a nép elkezdhet megszabadulni a szocializmustól és a politikai korrektségtől."

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ