Cropped landscape
Külföld
Továbbra is a terrorizmus jelenti a legnagyobb kihívást Európa számára
2018-12-2906:24
Fegyveres konfliktusok, terrortámadások, kiéleződő és éppen nyugvóponton lévő feszültségek jellemezték a világpolitikát 2018-ban is. Európa számára továbbra is a migráció és a terrorizmus jelenti a legnagyobb kihívást. A kérdés, hogy biztonságosabb hely lett-e a világ 2018-ban?
Az európai polgárok véleménye alapján a legnagyobb kihívás továbbra is a migráció és a terrorizmus, míg a kontinenst körbeölelő térségekben a fegyveres konfliktusok sem ritkák. Ezek hevessége és kiéleződése nem független természetesen a nagyhatalmak magatartásától sem, amelyek vezetése idén is rukkolt elő váratlan meglepetésekkel és kiszámítható lépésekkel is – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A világ nem lett biztonságosabb hely 2018-ban – jelentette ki a műsorban Pintér István, a Geopolitikai Tanács elnöke. Elmondta, egy sor olyan kérdés van, amit a nagyhatalmak nem tudtak, vagy nem akartak megoldani, ami különösen igaz az Európai Unióra. Mint mondta, ezekre a megoldatlan globális kérdésekre sem az ENSZ-nek, sem más nemzetközi szervezetnek nincs valódi válasza.

Hozzátette: egymás után merülnek fel a megoldandó problémák, azonban hiányoznak a geopolitikai elemzések is, amik a jó megoldást adhatnák.

Félmunkát végeztek a nagyhatalmak?

Első ránézésre 2018-ban valamelyest biztonságosabbá vált a világ – fűzte hozzá Horváth József biztonságpolitikai szakértő. Bár Európában kevesebb terrortámadás történt, az Iszlám Állam (IÁ) hídfőállásait sikerült szétzúzni, ez csak a látszat – mondta a szakértő. Véleménye szerint az illetékes nagyhatalmak félmunkát végeztek.

Az IÁ radikális felszámolása és megsemmisítése nem történt meg, a terrorizmussal szembeni európai fellépést pusztán a biztonsági szolgálatok túlfeszített munkája jelentette. Nekik köszönhetően sikerült a nagyobb támadásokat megakadályozni – fejtette ki Horváth József. Hozzátette: 2018 legfontosabb történése az, hogy az Európai Unió eróziója folytatódott, sőt, talán látványosan fel is gyorsult, hiszen Németország és Franciaország instabillá vált, Nagy-Britannia kilépése és az ezzel járó gyengülés ténykérdésnek tekinthető.

Geostratégiailag fontos partnert vesztett az EU

Az EU saját belső konfliktusaival volt elfoglalva, miközben megtette azt a szívességet a többi nagyhatalomnak – az Egyesült Államoknak és Ázsiának –, hogy elengedte Nagy-Britannia kezét – mondta Pintér.

Valójában egy olyan EU-s tag kieséséről beszélünk, amely geostratégiai szempontból rendkívül jelentős – hangsúlyozta. Valójában Nagy-Britannia volt az az élesztő, aki mindig egyfajta globális szemléletmódot hozott az EU politikájába. Pintér szerint a britek a hatékonyságot, a versenyképességet és a pénzügyi szemléletet képviselték. Amennyiben ez elveszik az EU-ból, akkor nagy gondban lesznek a tagállamok.

Megakadályozott támadások

A biztonsági szolgálatok nagyon komoly eredményeket értek el az év során, alapvetően a tekintetben, hogy a napvilágot látott információk szerint több összehangolt, előre megtervezett támadást sikerült megakadályozni – emlékeztetett Horváth József.

Mint mondta, pillanatnyilag fontos eredmény az előbb említett tény, azonban rossz útra téved Európa, ha azt hiszi, hogy ezzel újra visszatért a régi, békés világunk. Az IÁ félresikerült szétzúzása után több ezer fegyveres szabad elvonulást kapott – mondta, majd hozzátette, vélhetően alvó sejteket telepítettek Európa-szerte, ami a későbbiekben veszélyt jelenthet.

Az iszlám radikalizmusra nagy a fogadókészség Európában, hiszen gyakorlatilag ez egy olyanfajta primátust élvez az első- és másodgenerációs betelepültek között, ami sikeres önmeghatározást, erős eszméhez való tartozást jelent – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ