Cropped landscape
Külföld
Több palesztint megöltek izraeli katonák a gázai határnál
2018-12-2206:03
Három palesztint, köztük egy tizenévest öltek meg izraeli katonák a Gázai övezet határánál tartott erőszakos tüntetések oszlatásakor pénteken - közölte a gázai igazságügyi minisztérium.

Az összetűzésekkor negyvenhét ember sebesült lőfegyver által. Köztük van két palesztin újságíró és a mentőszolgálat négy alkalmazottja, aki azért érkezett a helyszínre, hogy ellássa a sebesülteket. Többtucatnyian könnygázmérgezést szenvedtek. 
    
A tárca szerint az izraeli katonák többször is tüzet nyitottak a tüntetőkre, és könnygázgránátokat vetettek be ellenük. 
    
Az igazságügyi tárca korábbi közlése szerint halálos találat ért a nyakán egy 16 éves palesztin fiút: Mohamed Jahjúhnak izraeli mesterlövészek oltották ki az életét. Később két palesztin kórházban halt bele sebesüléseibe. 
    
A gázaiak március vége óta tüntetnek az övezet izraeli blokádja ellen, és azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor. A legnagyobb tiltakozások rendszerint pénteken vannak, mivel a muszlim országokban a péntek munkaszüneti nap. 
    
Az izraeli hadsereg közölte: mintegy nyolcezer palesztin gyűlt össze a határkerítésnél, többségük biztonságos távolságot tartott, de többen - a korábbi tiltakozásokhoz hasonlóan - gumiabroncsokat égettek és robbanószerkezeteket kíséreltek meg átdobni izraeli területre. A biztonsági erők közölték: a katonák "tömegoszlató módszerekkel", a megszokott eljárásoknak megfelelően léptek fel a palesztin tömeg ellen. 
    
Palesztin egészségügyi tisztviselők összesítése szerint március óta több mint kétszázhúsz tüntető vesztette életét és több ezren sebesültek meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ