Cropped landscape
Külföld
Vesztettek a kényszernyugdíjazott magyar bírók Strasbourgban
2018-12-2106:33
A több éve futó ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet mondott ki, miszerint a magyar bírók sérelmeit már orvosolták.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön kihirdette ítéletét a magyar bírók kényszernyugdíjazásának ügyében. Az Országgyűlés még 2011-ben 70-ről 62 évre szállította le a bírók kötelező nyugdíjkorhatárát, azzal az indoklással, hogy a bírókra is az általános nyugdíjkorhatár vonatkozzon– bár felreppentek hírek egyéb okokról is.

A kényszernyugdíjazásra vonatkozó 2011-es javaslatot az Alkotmánybíróság megszüntette annak visszaható hatálya miatt, de végül 2013-ban a javaslat egy módosított formájából törvény születhetett – így a bírók 65 éves kötelező nyugdíjazása csak 2023-tól lép életbe. Az EJEB döntése szerint ez 2013-as szabályozás a 2011-ben elszenvedett sérelmeket megfelelően orvosolja.

A pert 2012-ben több mint száz bíró indította el, mivel a nyugdíjkorhatár leszállításának módja szerintük sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tisztességes eljárásról, a diszkrimináció tilalmáról és a magántulajdon védelméről szóló cikkeit.

Mandiner.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ