Cropped landscape
Külföld
A fagyok ellenére is nagy a mozgás a balkáni migrációs útvonalon
2018-12-2114:18
A kemény hideg ellenére is érkeznek illegális bevándorlók a horvát határra. A migránsok vállalják a fagyveszélyt is és a határvidék hegyein keresztül próbálnak az Európai Unióba jutni. A bevándorlók és emberi jogi szervezetek azzal vádolják a horvát határőrséget, hogy verik az érkezőket.
A bosnyák-horvát határt elválasztó Plješevica-hegységen keresztül próbálnak eljutni a migrásnok Horvátországba. Az emberek vállalják nemcsak az illegális határátkeléssel járó kockázatot, hanem az életveszélyt is a dermesztő, mínusz 10 fokos hidegben. 
 
Nem mindenki indul azonban útnak, a bihácsi menekülttáborban több százan várnak a jó időre. Van olyan a táborban, aki már hétszer próbált átjutni a horvát határon, de egyszer sem sikerült. A migránsok és emberi jogi szervezetek azzal vádolják a horvát határőröket, hogy brutálisan, túlzott erővel lépnek fel velük szemben. 
 
A horvát belügyminisztérium határozottan visszautasította a vádakat. Az illetékesek rámutattak, a rendőrök nem kényszerítenek vissza senkit másik országba, csak elrettentik a határsértőket. A balkáni útvonal lezárásával az illegális bevándorlók legtöbbször Horvátországon keresztül igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. 
 
A bevándorlók számára azonban könnyítést hozhat 2019. Az ENSZ migrációs csomagját a héten szavazta meg a világszervezet közgyűlése, ennek értelmében az államoknak biztonságos és gyors áthaladást kellene biztosítaniuk a bevándorlóknak. A migrációs paktum alapvető emberi jogként kezeli a migrációt, amelyet több ország, köztük az Egyesült Államok, Ausztrália és a visegrádi csoport országai is elutasítanak. Helyette azt szorgalmazzák, hogy a kibocsájtó országokban javítsanak az ott élők életkörülményein, hogy ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket. 
ECHOTV – A nemzet hangja – Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ