Cropped landscape
Külföld
A holland kormány kiegészítő nyilatkozatot fogad el az ENSZ migrációs csomagjával kapcsolatban
2018-11-3013:07
A holland kormány továbbra is támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját, de kiegészítő nyilatkozatot készül elfogadni az esetleges szándékolatlan jogkövetkezmények elkerülése érdekében - jelentette a helyi sajtó pénteken. 
A De Volkskrant című holland napilap arról számolt be, hogy a kormánykoalíció pártjai elméleti megállapodásra jutottak a dokumentumról, a pontos szöveget azonban a kabinet ülésén hagyják jóvá. A szakértők szerint főként belpolitikai jelentőségű nyilatkozatban le kívánják szögezni, hogy az ENSZ-szerződés nem vezethet szándékolatlan jogkövetkezményekhez, nem szolgálhat a menekültstátus iránti kérelmek megerősítésére. 
    
Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter a jövő héten be fogja mutatni a parlamentben a migrációs csomag jogi elemzését, hogy azt még a december közepi marokkói elfogadás előtt megvitathassák a képviselők. 
    
Hollandiában a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV), a protestáns Politikai Reformpárt (SGP), illetve a jobboldali populista Demokratikus Fórum (FvD) is élesen ellenzi az ENSZ migrációs csomagját. 
    
A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett. 
    
A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ