Cropped landscape
Külföld
Új szlogen a határokon: Maradjatok Mexikóban!
2018-11-2316:01
A The Washington Post értesülése szerint már életbe léphet a Trump-adminisztráció Maradjatok Mexikóban! elnevezésű terve, amelynek értelmében az országhatárhoz érkező menedékkérőknek a mexikói oldalon kell megvárniuk ügyük elbírálását, hacsak alaposan meg nem tudják indokolni, hogy ott üldöztetésnek vannak kitéve. A washingtoni belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint ugyanakkor az intézkedéscsomagot nem tervezik azonnal bevezetni.
Ám ha életbe lép majd, úgy a Közép-Amerikából karavánokban érkezők ezrei nem kapnak majd lehetőséget arra, hogy személyesen megjelenjenek egy amerikai bevándorlási bíró előtt. Helyszíni beszámolók szerint az Egyesült Államok délnyugati csücskéhez közel eső határszakaszon, a mexikói Tijuana térségében már hatezer migráns torlódott fel.

Az amerikaiak naponta 60-100 menedékkérőt engedtek eddig a világ legforgalmasabb szárazföldi átkelőjének tartott San Ysidróhoz, hogy benyújtsák kérelmüket. Donald Trump amerikai elnök egy rendelettel azt is szabályozta volna, hogy menedékkérelmet csak határátkelőkön lehessen beadni, de egy amerikai bíró a héten felfüggesztette ennek a végrehajtását.

Tijuanában a helybéliek nem szívesen látják a zömükben Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából származó migránsokat, mexikói illetékesek pedig azt mondták az amerikai sajtónak, a vándorok nem maradhatnak hosszasan az országuk területén, ha egyszer egy harmadik államban adnak be menedékkérelmet.

– Falanxokkal, vagyis nagyobb csoportokban kísérelhetik meg az áttörést az Egyesült Államokba a feltorlódott migránsok – mondta csütörtökön Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán. Szerinte lázadásokra is számítani lehet, mert elkerülhetetlen lesz, hogy Tijuanában menekülttábort hozzanak létre.

Trump azt szeretné, ha a migránsok Mexikóban telepednének le, és ezt Enrique Pena Nieto államfő kormánya lehetővé is tenné, amennyiben a bevándorlók Chiapas vagy Oaxaca déli szövetségi államokban maradnának. Ám a legtöbben az Egyesült Államokba igyekeznek. Mexikóban a jövő héten iktatják be hivatalába az új elnököt, Andrés Manuel López Obradort, így az ottani politika is változhat majd.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ