Cover
Külföld
Tálas Péter: Növelni kell a védelmi kiadásokat
2018-11-2221:00
Az európai országok közül senki nem költött eddig eleget védelmi kiadásokra, indokolt ezek növelése - mondta Tálas Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója a Brüsszel - Európa választ című műsorunkban. Az biztonságpolitikai szakértő szerint az európai közös hadsereg létrehozásának szorgalmazása nem feltétlenül megy szembe a NATO érdekeivel, bár a tagországok eltérő stratégiai érdekei megvétózhatják a javaslatot. 
A szakértő szerint a közös hadsereg kezdetben csak kiegészítése lenne a NATO haderejének. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor Európa érdekei nem esnek egybe az USA érdekeivel, például Amerika nem akar olyan intenzíven részt venni az észak-afrikai kérdésekben, ebben az esetben például az EU-nak szüksége lenne egy olyan haderőre, ami önállóan képes lépni, el tud végezni bizonyos válságkezelési feladatokat - mondta Tálas Péter.
Vannak olyan képességei az EU-nak, amelyek egyszerűen nem működnek: ilyen a felderítés és az űrből való navigáció. Tálas Péter szerint ezek olyan területek, amelyek olyan információkat adnak a katonai vezetés kezébe, amitől könnyebb a műveleteket végrehajtani.
Az EU-ban lévő NATO-országok már régóta szeretnének olyan közös tevékenységeket folytatni, amivel mindegyik tag képessége is növekszik. Például hogyan közlekedjenek a hadseregek
- tette hozzá.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ