Cropped landscape
Külföld
Varga Gergely: A demokraták győzelme sem okozna különösebb változást az USA politikájában
2018-11-0621:09
Donald Trump amerikai elnök belpolitikai mozgástere a fő tétje a félidős amerikai választásoknak - mondta Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A szakértő szerint nem hozna újdonságot a demokraták esetleges előretörése az amerikai belpolitikában, a külpolitika ebben az esetben Varga Gergely szerint kevésbé lenne konfrontatív.
A szakértő szerint jó esély van rá, hogy a demokraták átveszik a többséget a kongresszusban, ez pedig komolyan megnehezítheti Donald Trump számára programjának véghezvitelét. Hozzátette: az elnök népszerűsége az elmúlt hónapokban nőtt az Egyesült Államokban, mostanra a korábbi elnökökhöz hasonló támogatottsággal bír. Szerinte ez részben a gazdasági fejlődésnek, részben pedig az elmúlt hónapok belpolitikai eseményeinek tudható be.

Varga Gergely szerint a Dél-Amerikából az Egyesült Államokba tartó migránskaraván is oka annak, hogy sok helyen aktivizálódtak a republikánus szavazók.
A felmérések szerint is mozgósított ez a történet, a választási kedvet is erősítette, illetve Trump elnöknek az igen erőteljes kemény megnyilatkozása is feltüzelte a republikánus törzsbázist
- fogalmazott.

A szakértő szerint, ha a republikánusok elveszítik a képviselőházi többségüket, akkor sem állna be különösebb változás az ország politikájában. Mint mondta: a regnáló elnökök általában elveszítik a félidős választást.

Varga Gergely elmondta: ha a demokraták kerülnek előtérbe, az USA külpolitikájában történhetnek elmozdulások.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ