Cropped landscape
Külföld
Heti terror: Egyre több terrortámadás történik Oroszországban
2018-11-0520:57
Merényletet követtek el az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat arhangelszki központja ellen, egy ember meghalt. Az utóbbi hetekben két merényletet követtek el fiatalkorúak Oroszországban. Az egyik támadó 17, a másik 18 éves volt. Az egyre növekvő számú oroszországi terrortámadások okairól beszélgetett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője az ECHO TV Heti terror című műsorában. 
Az FSZB, az orosz titkosszolgálat arhangelszki székháza vált terrortámadás célpontjává. A házi készítésű robbanószerkezetet egy 17 éves helybeli vitte be az épületbe. A merénylő belehalt a detonáció okozta sérülésekbe, hárman megsérültek.
 
A támadó az egyik arhangelszki technikum tanulója volt. Egy anarchista internetes közösséggel előre közölte, hogy támadásra készül, és a pokolgépet maga készítette. Tettét azzal indokolta, hogy szerinte az FSZB bűnügyeket kreál és embereket kínoz meg.
 
Október 17-én egy másik tizenéves a Krím félszigeten rendezett vérengzést a középiskolájában. Előbb felrobbantotta saját készítésű pokolgépét, majd lövöldözni kezdett. Húsz embert megölt, majd magával is végzett. Valószínűleg személyes konfliktusai miatt, bosszúból gyilkolt.

Az arhangelszki támadásnak nem volt konkrét indítéka, de politikai okokat sejtenek a háttérben.

Nógrádi György ezzel kapcsolatban azt mondta, ez egy nagyon régre visszavezethető ok. Oroszországban száz évvel ezelőtt óriási bázisa volt az anarchistáknak. Az elmúlt évtizedekben hála istennek eltűntek ezek az anarchisták, most viszont színre lépett Arhangelszkben egy fiatal fiú, aki közölte, ő anarchista. 

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette:
ez terrorcselekmény, de nem muzulmán indíttatású. 

Az orosz titkosszolgálat meg fogja keresni a merénylő kapcsolatait és fel is fogják számolni - hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. 

Georg Spöttle hozzátette, az elkövető nyilvánvalóan kormánykritikus, aki azt állította bűncselekményeket követ el az orosz titkosszolgálat a rendőrséggel együtt. Ez jelzésértékű támadás akart lenni. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ