Cropped landscape
Külföld
Már kevésbé népszerű az EU Romániában
2018-11-0307:07
Néhány hónap alatt tíz százalékkal csökkent a romániai lakosság bizalma az Európai Unióban – derül ki az Eurobarometer nemrég közzétett felméréséből. A friss adatok szerint a romániaiak kevesebb mint fele, 49 százaléka vélekedik pozitívan Románia EU-tagságáról. Ugyanakkor egy esetleges népszavazáson a lakosságnak csak a 17 százaléka támogatná az ország kilépését az unióból.
Vladimir Ionas román szociológus lapnak elmondta: bár hallani Brüsszelt kritizáló hangokat, a románok összességében tisztában vannak az európai családhoz való csatlakozás hasznosságával.
Ugyanakkor romolhat az unióról és az EU-vezetőkről kialakult kedvező kép, ha a brüsszeli elöljárók nem ismerik fel, hogy a kelet-közép-európai polgároknak más problémáik, vágyaik vannak, mint a németországiak­nak vagy franciaországiaknak, s világos, korrekt üzenetekre várnak
– fogalmazott Ionas, úgy vélve, Romániában, de akár Magyarországon, Lengyelországban sem az EU-tagsággal szemben van kifogásuk az embereknek, hanem azzal a móddal, ahogyan az uniós vezetők irányítanak.

A bukaresti Avantgarde közvélemény-kutató cég elemzője szerint az EU elöljárói hibáznak, amikor az ultimátumokkal játszanak. Vladimir Ionas a jövő évi európai parlamenti választások kimeneteléről elmondta, a szavazók várhatóan elutasítják majd a kontinens nagy pártjait, főleg a néppárti politikai családhoz tartozókat.

Németországban, Franciaországban, Olaszországban a néppártiak már most is rossz passzban vannak, s valószínűleg gyengén fognak szerepelni a megméretésen. Az Avantgarde szakértője a radikálisabb üzeneteket megfogalmazó formációk erősödésére számít, így szerinte sikeres lehet az olasz Liga vagy az Alternatíva Németországnak párt.

Tankönyv Junckernek

Angol nyelvű történelemkönyvet küldött Jean-Claude Junckernek Ujhelyi István az Európai Bizottság elnökének kijelentése miatt, miszerint Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is. A szocialista EP-képviselő szerint Juncker figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyarok számára „fájdalmas, be nem gyógyuló seb”, noha valószínűleg nem tudatos sértésről van szó, „sokkal inkább ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságról”. 

Magyar Idők/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ