Cropped landscape
Külföld
Hamarosan eléri az amerikai határt a migránskaraván
2018-11-0315:45
Már csak 1400 kilométerre van az Egyesült Államok határától a Hondurasból indult több ezer fős migránskaraván. A bevándorlók azt mondják: nem foglalkoznak a szigorításokkal, mindenképp el akarják érni az Egyesült Államokat. Az amerikai elnök korábban közölte: 15 ezer katonát küld a mexikói határra.
A hét elején Salvadorból indult migránskaraván is átjutott a guatemalai és mexikói határt elválasztó Suchiate folyón. Az október közepén Hondurasból indult több ezres karaván már a mexikói Veracruzban jár. Nagyjából 1400 kilométerre vannak az Egyesült Államok határától. 
 
Az amerikai elnök mindent elkövet annak érdekében, hogy feltartóztassa a bevándorlók csoportját. Növelte a katonák létszámát a határon, és felszólította a mexikói elnököt, hogy állítsa meg a karavánt. Pénteken pedig azt mondta: a katonáknak le kellene lőniük, azokat a bevándorlókat, akik kövekkel dobálják őket. Szombaton már finomabban fogalmazott. Közölte: nem fognak rálőni a kövekkel dobálózó menekültekre, csak őrizetbe veszik őket. 

Az amerikai elnök leszögezte: nem történhet meg ugyanaz, ami a mexikói határőrökkel. Hozzátette: jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére.  
 
Szerint az Egyesült Államok felé haladó migránskaraván nem más, mint egy jól szervezett invázió. Joel Millman, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője szerint azonban ez egy normális jelenség. 
 
Az Egyesült Államokban élő migránsok is felháborodtak az elnök szavain. 
 
Szakértők szerint az amerikai elnök azért lép fel ennyire keményen a migránskaravánnal szemben, hogy a jövő heti félidős választásokon a republikánusok eredményesen szerepeljenek. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ