Cover
Külföld
Demkó Attila: A szomszédos országok nem értik, miért jó megtartani a magyar közösségeket
2018-11-0221:21
Milyen esélye van annak, hogy még a mi életünkben az egyik Trianonban elcsatolt területen legyen magyar autonómia? A Székelyföldi Autonómia Napjának apropóján, illetve a Monarchia szétesése után száz évvel erre keressük a választ, az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Demkó Attila író, a műsorban kifejtette, Ukrajna például nem érti miért ragaszkodunk a nyelvünkhöz, kultúránkhoz. Az író szerint a megértés hiánya a valós probléma.
Az őrtüzek, lármafák fellobbantása mindig veszélyt jelzett a székelyek számára és ma is veszélyben van az anyanyelv, a székely jelképek használata, az önrendelkezés megélése. A székelyek a száz évvel ezelőtt létrejött román állam Gyulafehérváron tett önrendelkezési ígéreteinek betartását szorgalmazzák.

Mekkora az esély, hogy autonómiát kapjon Felvidék vagy Székelyföld? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos. 

Demkó Attila elmondta: ez nemcsak rajtunk múlik, hanem azokon az országokon, ahol ezek a jelentős magyar közösségek élnek. 

Egyelőre nem sok jelét látni, hogy akár Szlovákia, akár Románia vagy más szomszédos ország látná az érdeket és a jót abban, hogy a magyar közösségek túlélését, illetve megmaradását értékként kezelje. 
Sajnos inkább ennek az ellenkezője az igaz - tette hozzá.

Kitért Ukrajnára is, akikről azt mondta, ott sokan nem értik a mi problémánkat. Miért ragaszkodunk a nyelvünkhöz, kultúránkhoz? Pedig olyan szép, egységes ukrán nemzetállamot lehetne építeni – vallják ők. A megértés hiánya a valós probléma.

Egyébként Ukrajna talán a legtöbbet szenvedett nemzet ebben a témában, de most más nemzetiségekkel akarják ugyanezt csinálni.
A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ