Cropped landscape
Külföld
Ausztria kilép az ENSZ migrációs csomagjából
2018-10-3110:22
Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget - közölte szerdán a jobboldali osztrák kormány. A migrációs paktum tárgyalásából az osztrákok mellett eddig az Egyesült Államok, Magyarország lépett ki, de komoly fenntartásai vannak Dániának, Lengyelországnak és Csehországnak is. 
"Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez" - jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. "A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal" - tette hozzá a kancellár, akinek az álláspontja szerint a Földközi-tengerből kimentett bevándorlókat nem kellene egyenesen Európába szállítani. 
    
Ausztria a 2015-ös menekültváltság idején lakossága 1 százalékával megegyező számú bevándorlót fogadott be. 2015-ben több mint egymillióan utaztak Európába, többségükben a háború és a szegénység elől menekültek a Közel-Keletről, Afrikából és máshonnan. A menekültválság volt a tavalyi osztrák parlamenti választás fő témája, és segítette hatalomba a menekültáradat megismétlődésének megakadályozását ígérő Sebastian Kurzot, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusát. Az ÖVP a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kormányoz együtt. 
    
Ausztria nem küld követet a szerződés aláírására, és távol marad az ENSZ-közgyűlésében jövőre tartandó szavazástól is a határozat tervezete szerint, amelyet a kormány várhatóan szerdán hagy jóvá, majd a kormányfő kabinetje nyilvánosságra hoz. 
    
A néppárti Sebastian Kurz és a szélsőjobb szabadságpárti Heinz-Christian Strache (FPÖ) alkancellár korábban is kifogásolta a megállapodást, mondván, hogy az korlátozza az ország szuverenitását. 
    
A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk új országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk. 
    
Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat. 
Az ENSZ-dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban. 
Ausztriához hasonlóan Csehország is azt fontolgatja, hogy nem írja alá az ENSZ bevándorláspárti csomagját. Andrej Babis, az ország kormányfője arról beszélt a Dziennik nevezetű lengyel lapnak, hogy az ENSZ migrációs dokumentumát alaposan meg kell tárgyalni a cseh kormányban, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végül elutasítjuk a migrációs paktumot. 

Az amerikai bevándorláspárti tőzsdespekuláns diktálta tollba? 

Az ENSZ migrációs csomagja gyakorlatilag olyan, mintha Soros György diktálta volna tollba. A tervezet szerint a csomag teljes mértékben zárójelbe teszi az emberek jogát a biztonsághoz, mert meg akarja tiltani, hogy a migránsok személyes adatait átadják a kiutasításokkal foglalkozó bevándorlási hatóságoknak. Vagyis hiába lehetne tudni, hogy illegálisan tartózkodnak egy országban, nem lehetne kiutasítani őket. 
 
Elképesztő eleme a javaslatnak, hogy már a migránsok megindulását megelőzően képzési programokat indítanának nekik. Mindez pedig világosan mutatja, hogy  

Soros György is nagy erőkkel felügyeli a migrációs csomag tárgyalási folyamatát. 
A különféle egyeztetéseken személyesen vett részt Soros György megbízottja, Louise Arbour migrációval foglalkozó főtitkári különleges képviselő, aki a Globális Migrációs Csomag alapját képező dokumentumot is készítette (Migration Works for All). 

Soros személyesen tüntette ki az emberét 

És, hogy Louise Arbour mit gondol a migrációról? Nos, az általa készített dokumentumban a következőket olvashatjuk: 


  • Népszerűsíteni kell a migrációt, és hangsúlyozni a pozitív hatásait. 
  • Segíteni kell a migránsok családegyesítését. 
  • Félrevezető a migrációt önmagában fenyegetésként kezelni. A migráció ellen meghozott biztonsági intézkedések aggodalomra adnak okot, és veszélyeztetik a migránsok (!) biztonságát. 
  • Megbízható útvonalakat kell kialakítani olyan migránsok számára, akik nem minősülnek nemzetközi menekültnek, de leküzdhetetlen akadályokkal néznek szembe az otthonukba való visszatérésnél. 
Louise Arbour egy kanadai származású hölgy, aki korábban a Soros György által pénzelt brüsszeli székhelyű Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatója volt. A Nemzetközi Kríziscsoport tevékenysége több szempontból is aggályos, pénzügyi hátterét pedig a Nyílt Társadalom Alapítvány biztosítja. Soros György jelenleg is a Nemzetközi Kríziscsoport igazgatóságának tagja, de fiát, Alexander Sorost is ott találjuk a kuratóriumi tagok között. Az ENSZ migrációs csomagját előkészítő Louise Arbour közel öt évig töltötte be a Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatói pozícióját. 

Munkásságáért Soros György személyesen tüntette ki a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom díjával 2010-ben. 
Fotó: DPA

Az ENSZ legalizálná a migrációt 

Ausztria, Dánia, Svájc és Lengyelország is szép lassan felsorakozik Magyarország, az Egyesült Államok és Ausztrália mellé, akik már korábban jelezték, hogy nem vesznek részt az ENSZ menekültügyi paktumának előkészítésében, és nem is fogadják el azt. 
A paktum célja az illegális migráció felgyorsítása, és azt mindenáron legálissá alakítani. 
Mindezt Angela Merkel német kancellár is elismerte legutóbbi nyilatkozatában. Az ENSZ migrációs tervét az Európai Bizottság is felkarolta. Ismét napirendre került a migránsok betelepítése azon országokba, akik nemet mondtak a kötelező kvótára. 
 
Az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából való kilépést fogja javasolni a lengyel miniszterelnöknek Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter, aki attól tart, hogy a csomag elfogadása csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást. „Javasolni fogom Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak a kilépést. Véleményem szerint a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, és tovább bátorítja az illegális bevándorlást” – olvasható a Twitter-üzenetben. 

Orbán Viktor: A migrációt vissza kell szorítani 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban az ENSZ készülő migrációs csomagjával kapcsolatban hangsúlyozta: a magyarok szerint 
a migráció rossz dolog, nem bátorítani kell, hanem visszaszorítani, azt kell segíteni, 
hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. A keresztény alapokon álló európai civilizációt meg kell védeni – emelte ki.
 
A migrációs folyamatokat nem bátorítani, hanem megállítani kellene, a kiváltó okokat pedig meg kellene szüntetni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A világban egyre több olyan folyamat zajlik, amely újabb migrációs hullámok megindítására alkalmas. Ezek közül „az egyik legjelentősebb az a vízválság, amelynek a küszöbén áll a világ” – fogalmazott. 
 
Hozzátette: a világ számos pontján krónikus vízhiány alakul ki, más pontjain viszont túl sok a víz, és a klímaváltozás miatt szigetek és alacsonyan fekvő területek tűnhetnek el a jövőben. Úgy vélte, ez újabb migrációs hullámok megindulásával fenyeget, ezért 

„az ENSZ-nek ahelyett, hogy a migrációs hullámokat inspirálja”, arra kellene koncentrálnia, hogy megszüntesse azokat az okokat, 
amelyek az elkövetkező időben az újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek.

A német kormány sajnálatosnak tartja Ausztria kilépését az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából


A német kormány szerint sajnálatos, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, hiszen a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását.

Szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a megállapodás "szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt", ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni "különböző országok", amelyek között Németországgal "szoros partneri" kapcsolatban lévő államok is vannak. Ugyanakkor a német kormány továbbra is a megállapodás elfogadására és végrehajtására biztatja a nemzetközi közösség tagjait.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tervezett megállapodás nem nemzetközi jogi szerződés, nem teremt jogi kötelezettségeket az aláíró országok számára, és "kimondottan nem érinti a nemzeti szuverenitást".

A megállapodás a német kormány szerint mégis hasznos, mert az összes csatlakozó ország elé azt a célt helyezi, hogy együtt találjanak megoldásokat a migrációra, amely közös ügy, "globális jelenség".

Azért is hasznos, mert konkrét célokat is megjelöl, a biztonságos, rendezett, legális migrációról szól, "és nem az illegális migrációról, sőt, vezérlő elve kifejezetten az illegális migráció visszaszorítása, ami megegyezik a német szövetségi kormány évek óta követett politikájával" - fejtette ki Steffen Seibert.

MTI/Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ