Cropped landscape
Külföld
A CDU gyors kormányalakításra törekszik Hessenben
2018-10-2913:32
Gyors kormányalakításra törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Hessen tartományban a párt ottani főtitkárának hétfői bejelentése szerint. 
Manfred Pentz az előző nap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választások után Wiesbadenben kijelentette, hogy a CDU, amely ugyan jelentősen veszített korábbi támogatottságából, de 27 százalékkal így is az élen végzett, már az elkövetkező napokban meg akarja kezdeni a tárgyalások irányvonalának kidolgozását. Céljuk az, hogy az év végéig lezárják a kormányalakítási tárgyalásokat. 
    
A főtitkár bejelentése csaknem egy időben érkezett a hírrel, miszerint Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke várhatóan nem indul újra a pártelnöki tisztségért a CDU decemberi kongresszusán. 
    
A CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el Hessenben, a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest. 
    
A nyugati tartományban a CDU a mostani választásokon jelentősen megerősödött Zöldekkel kormányoz együtt. A két pártnak a vasárnapi választások nyomán továbbra is megvan a kormányzáshoz szükséges, igaz csak minimális, egyetlenegy fős többsége. A CDU-nak 40, a Zöldeknek 29 képviselője lesz a 137 fős törvényhozásban. 
    
Manfred Pentz azonban közölte, hogy más pártokat is megbeszélésekre hívnak, a Baloldallal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párttal azonban kizárta a tárgyalások lehetőségét. 
    
A CDU-val szövetségi szinten együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) hesseni főtitkára közölte, a párt által elszenvedett jelentős veszteségek ellenére sem tartja szükségesnek, hogy Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt hesseni elnöke lemondjon tisztségéről. Nancy Faeser hozzátette, úgy véli, Thorsten Schäfer-Gümbel marad az SPD hesseni vezetője és a tartományi parlamentben a párt frakcióvezetője. 
    
A 19,8 százalékkal második helyen végző SPD helyi főtitkára közölte azt is, hogy nyitottak a tárgyalásokra. 
    
A párt a CDU-hoz hasonlóan több mint 10 százalékpontot veszített a támogatottságából a legutóbbi, 2013-as tartományi választásokhoz képest. 
    
A támogatottságukat jelentősen növelő Zöldek ugyancsak jelezték, hogy készek tárgyalásokat folytatni. Annalena Baerbock, a párt országos társelnöke hétfőn Berlinben nyomatékosította, hogy minden életképes koalícióról hajlandók egyeztetni. 
    
A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely 2,5 százalékponttal növelte támogatottságát és a szavazatok 7,5 százalékát gyűjtötte össze, bejelentette, hogy ellenzéki szerepre készül, és nem segítenek senkit hatalomba. A párt főtitkára, Bettina Stark-Watzinger ugyanakkor hozzátette, hajlandók meghallgatni a többi pártot. 
    
A választások előtti esélylatolgatásokban felmerült, hogy a CDU-Zöldek-liberálisok alkotta, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett szövetség vezethetné a tartományt, amelynek törvényhozásában az FDP-nek 11 helye lesz. 
    
A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD), amelynek 19 helye lesz a törvényhozásban, hétfői reagálásaiban kifogásolta a párt jelentős előretöréséről szóló tudósítások hiányát. Az AfD 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba. Öt éve még nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ehhez képest 9 százalékponttal erősödött. A 2013-ban alapított párt így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ