Cropped landscape
Külföld
Brüsszel – a szakértő szerint Weber ülhet majd a csúcsvezetői székbe
2018-10-2521:01
Jean-Claude Juncker utódlása volt a központi témája az ECHO TV Brüsszel című új politikai magazinműsorának. Berzi Gergely, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója elemezte a helyzetet, kitérve a jelöltekre és az általuk képviselt irányelvekre. A műsorban ezen kívül szóba kerültek az európai politika aktuális kérdései is, például az egyszer használatos műanyag termékek hasznosítása, a közös román-európai ünneplés a centenárium kapcsán és a római kormány jövő évi költségvetése.
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának jelenlegi vezetője, a kereszténydemokraták jelöltje, aki korábban Magyarország mellett állt ki, mára kezd eltávolodni a CSU irányvonalától. Jól mutatja ezt, hogy ő az egyetlen bajor politikus, aki megszavazta a Sargentini-jelentést – emlékeztetett Berzi Gergely.
A néppárt másik jelöltje a volt finn kormányfő, Alexander Stubb, aki a homoszexuálisok jogaiért küzdő csoport vezetője volt. Tapasztalt politikus, öt nyelven beszél, jelenleg az Európai Beruházási Bank alelnöke, de évekig volt EP-képviselő, valamint több miniszteri posztot is betöltött.

A Századvég Alapítvány külügyi igazgatója Manfred Weber végső győzelmét látja valószínűbbnek, de a műsorban a többi jelöltről is tájékoztatást adott.

A baloldalon Maros Sefcovic és Frans Timmermans szállt csak ringbe a határidő lejártáig az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelölti tisztségéért. Maros Sefcovic az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke. Személyében első ízben lenne a brüsszeli testületnek kelet- vagy közép-európai vezetője. Frans Timmermans az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke és a bel-és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa. A holland politikus rendszeres bírálója a magyar kormánynak. 

Míg az Európai Néppárt listavezetőjéről a pártcsalád november 7-8-i, addig a szocialisták a párt egy hónappal későbbi, lisszaboni kongresszusán döntenek majd csúcsjelöltjükről. 

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Brüsszel
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ