Cropped landscape
Külföld
A V4-ek Salvinivel karöltve egész Európát védik az illegális bevándorlástól
2018-10-2413:39
Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettessel, belügyminiszterrel kedd este folytatott megbeszélésen arra jutottak, hogy a visegrádi négyek az Észak-Afrikának szánt 35 millió eurót az Európába tartó illegális migráció megállítsa érdekében a líbiai parti őrség megerősítésére fordítják.
Takács Szabolcs az október 23-i nemzeti ünnepen Rómában tartott magyar követségi fogadást követően egyeztetett Matteo Salvinivel.
A magyar kormány szolidáris Olaszországgal, ezért támogatja Rómát az illegális bevándorlással szembeni fellépésben
– fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, hogy azt a 35 millió eurót, amellyel a V4-ek az EU Észak-Afrikát támogató alapjához járulnak hozzá, célzottan a líbiai parti őrség erősítésére kívánják fordítani.
Értjük és osztjuk az olasz kormány állásfoglalását, hogy az Európába tartó illegális bevándorlókat az afrikai partokon kell megállítani, nem pedig Európában szétosztani
– jelentette ki az államtitkár, hangsúlyozta, hogy Olaszország ezt többek között líbiai parti őrség támogatásával teszi, az olasz kormány finanszírozásának köszönhetően az észak-afrikai állam parti őrsége hajókat és más eszközöket tud beszerezni, az emberkereskedelem elleni fellépésre a migránsokkal teli hajók elindulásának feltartóztatásával és az elindult hajók visszafordításával.

Takács Szabolcs megjegyezte, a migránsokat szállító NGO-hajók kitiltásával Olaszország bizonyította, hogy az illegális bevándorlás a tengeren is megállítható. Úgy vélte, a Matteo Salvini vezette olasz migrációs politika példát mutat abban, hogy az illegális bevándorlást nem kell elfogadni, nem kell vele együtt élni és nem is kell menedzselni.
Osztjuk azt a nézetet, hogy ha az illegális bevándorlást Európán kívül megállítjuk, nem lesz belőle belső európai vita
– jelentette ki Takács Szabolcs.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ