Cover
Külföld
Heti terror: Valószínűleg eltussolják a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyét
2018-10-2221:19
Érdekek hálója szövi át a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ügyét. Valószínűleg az igazság soha nem fog kiderülni a kormánykritikus újságíró haláláról. Szaúd-Arábia mindent el fog követni azért, hogy a nyomozást végző Törökország kedvében járjon. Az ECHO TV Heti terror című műsorában Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő értékelte a kialakult helyzetet. 
Georg Spöttle szerint túlkapás volt a szaúdi újságíró megölése. A Nézőpont Intézet elemzője azt valószínűsíti a dilettáns módon elkövetett gyilkosságból, hogy csak információt akartak kiszedni a szaúdi újságíróból, nem pedig megölni. Szerinte ezt erősíti az is, hogy az ügynökök először félretájékoztatták a szaúdi kormányt. 

Georg Spöttle Dzsamál Hasogdzsi kapcsán kifejtette: a férfi erősen kormánykritikus volt, Amerikában élt, a The New York Timesnak dolgozott emellett blogokat írt, ezekben pedig kétségbe vonta Szaúd-Arábia demokráciáját és élesen támadta a szaúdi királyságot. 

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő úgy véli: egyrészt nyilvánvaló stratégiai cél, hogy mentsék a szaúdi uralkodó családot, vagyis, hogy bármi történt is, azzal ne lehessen őket összefüggésbe hozni. Törökország célja pedig az, hogy pénzt kapjon Szaúd-Arábiától, az Egyesült Államok térségbeli legfontosabb szövetségesétől, amely az elmúlt évek során a leggyorsabban fegyverkezett. Ezt a feltételezést igazolhatja, hogy Szaúd-Arábia kedden 100 millió dollárt utalt át Törökországnak az északkelet-szíriai helyzet stabilizálásához való hozzájárulásként. Nógrádi szerint Szaúd-Arábia fű alatt próbál meg egyezséget kötni Törökországgal, hogy ne derüljön ki az igazság. A biztonságpolitikai szakértő jelezte: kedden sok kérdésre választ kapunk, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török államfő az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) török kormánypárt parlamenti ülésén fog tájékoztatást adni a nyomozás részleteiről. 
Georg Spöttle szerint Hasogdzsi megölése egy megszervezett titkosszolgálati akció volt, amely egy kirendeltségen, a harmadik országban történt. Véleménye szerint a szíriai menekültek megsegítésére átutalt összeg is azt mutatja, hogy Szaúd-Arábia nem szeretné, ha elmérgesedne a mostani helyzet. Az elemző biztos abban, hogy semmi olyan bizonyíték nem fog előkerülni, amely lejáratná az országok bármelyikét is. 
Mint ismert, a szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. A szombati beismerés után ugyanakkor számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek. 
A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ