Cropped landscape
Külföld
A Néppártban van a Fidesz helye
2018-10-2213:39
Az Európai Néppárt (EPP) számára nincs fontosabb az alapelveknél, ezért a tudomány szabadságát megkérdőjelező intézkedések és az NGO-k magyarországi helyzete aggodalommal tölt el bennünket: ez az oka annak, hogy a néppárt többsége elfogadta a Sargentini-jelentést. Mindazonáltal olyan embernek tartom magam, aki teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy Orbán Viktor Magyarország törvényesen megválasztott miniszterelnöke, éppen ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy párbeszéd útján rendezzük a nézeteltéréseket – nyilatkozta a Magyar Időknek Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője.
Én nem megbomlasztani akarom Európát, éppen ellenkezőleg, az újraegyesülés a cél, hiszen csak együtt lehetünk elég erősek globális szinten
– tette hozzá a német politikus, aki a néppárt 21. Vallásközi dialógus című konferenciáján beszélt erről a lapnak. 
 
A jobbközép erőket összefogó EPP csúcsjelölti tisztségére pályázó politikus azt is elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy immár a pártcsalád összes tagja biztosította őt támogatásáról. A politikus ezzel arra reagált, hogy múlt csütörtökön a Miniszterelnöki Kabinetiroda bejelentette, a Fidesz és Orbán Viktor nem a néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt, hanem a kereszténydemokrata Weber jelölését fogja támogatni a pártcsalád november 8-án, Helsinkiben megrendezendő kongresszusán, ahol az EPP listavezetőjének személyéről döntenek majd. 
 
Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy amennyiben a pártcsalád nyer a jövő májusban esedékes európai parlamenti (EP-) választásokon, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyetteseként is funkcionáló, Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját gyakran kritizáló Manfred Weber veheti majd át Jean-Claude Juncker megüresedő székét az Európai Bizottság élén. 
 
Az pedig mostanra egyértelmű, hogy a bajor politikus milyen prioritásokat szem előtt tartva vágna bele az Európai Unió megreformálásába, hiszen már az is jelzésértékű, hogy fontosnak tartotta, hogy megjelenjen az EPP brüsszeli csúcstalálkozójával egy időben megrendezett ­portugáliai konferencián, amelynek központi témája a keresztény értékek megvédése volt. 
 
A politikus hangsúlyozta: teljesen nyilvánvaló, hogy az EU komoly válságba került, ahogyan az is, hogy a májusban esedékes választások tétje az európai identitás meghatározása lesz. Mint fogalmazott, véleménye szerint a kereszténység Európa lelke és jövője, ezt bizonyítja az is, hogy a kontinens bármely városába szállunk le a repülőnkkel, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a keresztény ­templom központi helyet foglal el az adott közösség életterében.

Weber egyébként hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel: korábban úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz erős partnere az EPP-nek, Orbán Viktor kritikus szelleme pedig olyan vitákat is felhoz, amelyekre nagy szükség van az EU-ban. Elemzők éppen ezért úgy vélekednek, a bajor politikus elsősorban taktikai szándékkal szavazta meg a Sargentini-jelentés elfogadását, hogy ezzel javuljanak esélyei az EB elnöki pozíciójának megszerzéséért. 
 
Ezt a forgatókönyvet támaszthatja alá, hogy noha a Magyarországgal szembeni uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása óta számos pletyka felmerült a Fidesz néppártból való kizárásából, ezt hivatalosan eddig egyik tagpárt sem indítványozta. Ezt múlt héten Joseph Daul, az EPP pártelnöke is megerősítette. 
 
Hölvényi György európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban a Magyar Időknek elmondta: az EPP a legnagyobb párt az Európai Unióban, amely hosszú ideje megkerülhetetlen, és minden bizonnyal az is marad, ez pedig nem független attól, hogy ez az egyetlen képviselőcsoport az EP-ben, amely évtizedek óta személyes és strukturált párbeszédet folytat az egyházak képviselőivel. A portugáliai konferencia legfontosabb témája Európa újragondolása, a család, az oktatás, az ifjúság és a biztonság kérdése volt, amelyek szintén csak a néppártban kerülnek terítékre, miközben az európai politika másik része egyre inkább szekuláris akar lenni – tette hozzá a KDNP-s politikus. 
 
Mint fogalmazott, nemzetközi téren – ahogyan az otthoni politikában is – a Fidesz és a KDNP nagyon jól kiegészíti egymást: a Fidesz egy hatalmi néppárt, amelynek a gyökerei a kereszténydemokráciában vannak, ezt pedig éppen a KDNP tudja erősíteni, biztosítani és fenntartani. 
Annak nem látom komoly veszélyét, hogy a Fidesz néppártból való kizárására valóban sor kerülne, egészen egyszerűen azért, mert nem tudom elképzelni, hol máshol lehetne
– tette hozzá.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ