Cropped landscape
Külföld
Soros György a bevándorlásellenes Fico-kormányt is el akarja tüntetni
2018-03-0909:16
soros györgy, fico, Szlovákia
Erős politikai mozgások indultak meg Szlovákiában. A kirakatban egy, az olasz maffia által meggyilkolt szlovák újságíró története van, a gyilkosság miatt az államfő, a sajtó, az ellenzék és néhány szervezet Ficóék távozását és előrehozott választásokat követelnek. Azonban ha a szlovákiai történések mélyére nézünk, akkor egy másik, már sokkal ismerősebb és életszerűbb történet rajzolódik ki. A bevándorlásellenes Fico-kormány megbuktatásán komoly erők dolgoznak, és úgy tűnik, hogy Soros György keze ebben is erősen benne van - írja az Origo.
Múlt hét vasárnap Jan Kuciak, fiatal tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság után Andrej Kiska szlovák államfő az országban kialakult „feszült helyzetre” hivatkozva javaslatot tett a kormány széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírására. Majd súlyos vádakkal illette a Fico-kormányt, mondván, nem vette figyelembe a szlovák hírszerzésnek az olasz maffia szlovákiai tevékenységéről szóló figyelmeztetéseit. A meggyilkolt újságíró cikkei többek között az olasz vállalkozók állítólagos kormányközeli kapcsolatairól szóltak. Szerdán Kiska egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, aminek eredményeként két ellenzék párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás, és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű csoportosulás bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormánnyal szemben, aminek tárgyalását egy héten belül kell kitűznie a házelnöknek.
Fico elutasította az államfő vádjait, emlékeztetett, hogy két héte még arról beszélt, hogy az jó úton halad ország, most pedig egy korrupt országról beszél. A miniszterelnök a politikai válság megoldására tett javaslatot a demokratikus választási eredmények megtagadásának minősítette.
Az állam teljes destabilizációját célzó kísérletének tartja, és Soros kezét sejti a háttérben. Kiska egyértelműen az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar, egyértelmű, hogy a javaslatot nem Szlovákiában dolgozták ki - vélekedett a Fico. Szerinte az államfő előzőleg el sem olvasta azt a nyilatkozatot, amit felolvasott.
Az ellenérdekű felek megnyilvánulásai után Soros György szóvivője is megszólalt: főnökének természetesen semmi köze a beszédhez és a tüntetésekhez. Azt viszont ismét elismerte, hogy Kiska szeptemberben titokban találkozott a bevándorláspárti üzletemberrel New Yorkban. Az egyeztetést követően a szlovák államfő az Európai Parlamentben tartott beszédet, amiben az európai integráció sikereiről beszélt. A balliberális képviselők tetszését elnyerte a felszólalás, köztük a magyar bevándorláspolitikát is előszeretettel támadó Guy Verhofstadét is, aki kifejezetten dicsérte a beszédet, amiben a populista erők megfékezéséről is szó volt.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ