Cropped landscape
Külföld
A bevándorlók számával együtt nő a bűnözési ráta Bécsben
2018-03-0906:49
Magyar Idők, bécs, migráció, bűnözés
Bár a Lázár János bécsi tapasztalatairól szóló videó bírálatok kereszttüzébe került, úgy tűnik, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek igaza van abban, hogy az osztrák fővárosban aggasztó állapotok uralkodnak. Ezt igazolják az ottani bűnügy statisztikák, így érzik a közvélemény-kutatás szerint maguk az ott élők is, de még az osztrák kancellár sem tagadta: vannak problémák, amelyekről beszélni kell - írja a Magyar Idők.
Sebastian Kurz osztrák kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel azon a videófilmen, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bécsi útján szerzett tapasztalatairól tett fel szerdára virradóra a Facebookra. „Imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell” – szögezte le állásfoglalásában az osztrák kancellár, Lázár János videójára utalva úgy fogalmazott az APA hírügynökségnek, hogy „Szomszédok között udvarias hangnemet kell ápolni, és a lehető legszorosabban együtt kell működni”. A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy kapcsolataik Magyarországgal kitűnőek, és az illegális migráció elleni küzdelemben egyezik a két ország álláspontja.
Az osztrák kancellár józan helyzetértékelése azért is indokolt, mert Bécs lakosságának csaknem negyven százaléka migrációs hátterű, és ugyanekkora a nem osztrák állampolgárok aránya az ismertté vált bűnelkövetők körében. Az osztrák városban több mint háromszor magasabb a bűnözési ráta, és ötször gyakoribbak a szexuális bűncselekmények, mint Budapesten.
A Szövetségi Bűnügyi Hivatal adatai szerint az 1,8 millió lakosú városban tavaly 189 907 bűncselekményt regisztráltak. Budapesten ezzel szemben mindössze 62 870 esetet rögzítettek, ami kevesebb mint a harmada a bécsinek. Ami a szexuális bűncselekményeket illeti, a 2016-os összeírásból idézhetünk. Eszerint Bécsben 343 bejelentett nemi erőszak és 655 szeméremsértés történt. Ehhez képest Budapesten ugyanezek a számok 63 és 135, vagyis a magyar fővárosban ötödannyi szexuális bűncselekményt követnek el, mint az osztrákban.
Itt érdemes megjegyezni, hogy Bécs lakossága az ezredfordulóhoz képest mintegy 300 ezer fővel növekedett. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint a lakosság valamivel több mint ötöde, a 2016-os statisztikai évkönyv szerint pedig 38,3 százaléka, 704 902 bevándorló. Az osztrák hatóságok látókörébe került bűnelkövetők 39,1 százaléka – csakúgy, mint 2016-ban – 2017-ben is nem osztrák állampolgár volt.

Bizonyára ez is közrejátszik abban, hogy – amint az a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából kiderül – az osztrák közvélemény elutasítja a tömeges migrációt. A többség (85 százalék) aggasztónak tartja az Ausztriát érintő illegális migrációt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ