Cropped landscape
Külföld
Andrzej Duda: Az 1968-as lengyelországi diáktüntetések résztvevői a kommunizmus elleni harc hősei voltak
2018-03-0814:27
lengyel, andrzej, duda, kommunista, zsidó, üldözés, tüntetés
A lengyel elnök az 50. évfordulón sajnálatát fejezte ki a kommunista hatalom 1968-as zsidóüldözései miatt. A megmozdulásokat követő megtorlásra emlékezve Andrzej Duda sajnálatát fejezte ki az akkori kommunista hatalom által kiváltott zsidóüldözések miatt.
A Varsói Egyetemen tartott megemlékezésen a lengyel elnök leszögezte: az 1968-as diáktüntetők „a lengyel szabadság hősei”, függetlenül attól, milyen nézeteket vallanak ma. Az 50 évvel ezelőtti események „keserű”, „rendkívül szomorú” vonatkozásának minősítette Andrzej Duda a kommunista hatalom által elindított antiszemita kampányt.

Egyesek szerint a mai Lengyelországnak bocsánatot kell kérnie „e zsidóellenes aktusért”, azért, hogy akadtak olyan lengyelek, akik csatlakoztak hozzá, azért, hogy Lengyelországból több ezer embert üldöztek el. A mai Lengyelország nem felelős a kommunista hatalom által elkövetett bűntettekért, és nem kell bocsánatot kérnie értük. Mindazonáltal nagy sajnálattal fejet hajtunk, fejet hajtok magam is, elnökként. Kérem, bocsássatok meg, bocsássátok meg a Lengyel Köztársaságnak, a lengyeleknek, az akkori Lengyelországnak ezt a gyalázatot
- jegyezte meg Andrzej Duda.

A lengyel fővárosban egész nap megemlékezéseket tartanak abból az alkalomból, hogy ötven éve, 1968. március 8-án diáktüntetések robbantak ki a kommunista diktatúra ellen, miután a hatóságok „szovjetellenes motívumok” miatt betiltották Adam Mickiewicz lengyel romantikus költő Ősök című drámájának előadását a varsói Nemzeti Színházban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ