Cropped landscape
Külföld
Sok civil életét vesztette a kormányerők légicsapásaiban
2018-03-0608:26
szíria, Kelet-Gúta, offenzíva, Bassár el-Aszad, ENSZ Biztonsági Tanács, tűzszünet
Legalább 68 civil életét vesztette és több mint kétszázan megsebesültek a szíriai kormányerők légicsapásaiban a felkelők uralta Kelet-Gútában hétfőn - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű szervezet.
A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező csoport úgy tudja, hogy Hammuríjében 10 halálos áldozatot követelt a hordóbombákkal elkövetett támadás. Az OSDH összesítése szerint az újabb légicsapásokkal 763-ra emelkedett a polgári halálos áldozatok száma több mint 3890 sebesült mellett február 18. óta, a halottak között 172 gyerek is van. 

Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim a múlt hónap közepén indította meg légi offenzíváját a lázadók egyik fellegvárának számító Kelet-Gúta ellen. A szíriai főváros közelében található térségben egy hete kezdődtek meg a kormányerők szárazföldi műveletei. Abder-Rahmán szerint a szíriai hadsereg azóta a mintegy 100 négyzetkilométernyi Kelet-Gúta több mint egyharmadát elfoglalta. "Az offenzívának folytatódnia kell" - hangsúlyozta vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök. Aszad biztosított róla, hogy a civileknek lehetőségük van a körbezárt terület elhagyására. Az elnök szerint a műveletek folytatása nem mond ellent az ENSZ fegyverszüneti felszólításának. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, hiába. A 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés. A térség lakossága az erőszak fokozódása óta hétfőn jutott először humanitárius segélyhez. A 46 kamionból álló konvoj 27 500 embert tudna ellátni gyógyszerekkel és élelmiszerrel - jelentette be az ENSZ, de később közölte, hogy a segélykonvojnak a térségben zajló harcok miatt idő előtt fel kellett hagynia a tevékenységével. Az ágyúzás alatt annyit szállítottak le, amennyit csak tudtak, de korántsem mindent - írta Szadzsad Malik, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Szíriáért felelős szóvivője a Twitteren. Hozzátette: "a civilek egy tragikus helyzet csapdájába kerültek". Az orosz hadsereg szerint a felkelők megígérték: a segélyért cserébe megengedik a civileknek, hogy elhagyják Kelet-Gútát - írta az Interfax orosz hírügynökség. Moszkva egy héttel ezelőtt naponta öt órára tűzszünetet hirdetett a térségben, de azt állította, hogy a lázadók nem hagyják elmenekülni a helyieket. Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztségviselője elmondta, hogy a szíriai kormányfelügyelők a gyógyszerek és az orvosi eszközök jelentős részét eltávolították a segélyt szállító teherautók ellenőrzése során. Az inzulint, a dialízishez, illetve a sebészeti eljárásokhoz szükséges eszközöket, valamint a sürgősségi táskákat is kiszedték - tette hozzá a WHO illetékese. Szintén hétfőn az OSDH beszámolt arról is, hogy legalább 17 ember meghalt és 92 megsebesült török légicsapásokban az északnyugat-szíriai Afrín körzetben. A török vezetés cáfolja, hogy civileket is támadna offenzívájában, amelyet január közepe óta folytat a körzetet uraló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség ellen. Az SDF-ben vezető szerepet betöltő Népvédelmi Egységeket Ankara ugyanis az általa terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt törökországi kurd szervezet szövetségesének tartja. Ankara állítása szerint célja, hogy egy úgynevezett "biztonságos zónát" alakítson ki a török-szíriai határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ