Cropped landscape
Külföld
Akár hónapokig is eltarthatnak az olasz kormányalakítási tárgyalások
2018-03-0614:58
A vasárnapi választáson 37 százalékkal a jobbközép pártszövetség vagyis a bevándorlásellenes Liga és a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország győzött. A legnagyobb egyedül induló párt az elitellenes Öt Csillag Mozgalom lett, a szavazatok harmadával. A két politikai erő most azon vitatkozik, hogy melyikük jogosult kormányalakításra.
Az már egészen biztos, hogy az utóbbi években kormányzó baloldali Demokrata Párt a nagy vesztese az olaszországi választásoknak.

Teljesen nyilvánvaló, hogy távozni fogok a párt vezetői tisztéről - kezdte a távozását bejelentő sajtótájékoztatót Matteo Renzi, aki 2014 elejétől több mint másfél évig miniszterelnök is volt.

A mostani lemondás oka a katasztrofális választási szereplés. A párt támogatottsága éppen csak 20 százalék fölött tudott maradni.

Renzi arról is beszélt, hogy a Demokrata Párt ellenzékbe vonul a következő négy éves parlamenti időszakra és a két nagy politikai erő egyikével sem lép koalícióra.

A Liga és a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország jobbközép szövetsége mellett az elitellenes Öt Csillag Mozgalomra utalt. 

A jobbközép 37 százalékkal győzött a vasárnapi parlamenti választáson.

Ez egy különleges győzelem, ami büszkeséggel, örömmel tölt el bennünket, és felelősséggel, mert olaszok milliói kérték, hogy vegyük vissza az ország ellenőrzését, szabadítsuk meg attól a bizonytalanságtól és rossz közbiztonságtól, amit Renzi és Brüsszel okozott a gazdaságban és a migránsok érkezésével. Úgyhogy ezt a jövőről szóló szavazásnak tartom - értékelte a győzelmet az illegális bevándorlást ellenző és az Európai Unióra kétkedve néző Északi Liga vezetője.  
Az Öt Csillag Mozgalom a szavazatok harmadát szerezte meg. Most azon vitatkozik a jobbközép erőkkel, hogy ki kezdheti el a kormányalakítási tárgyalásokat. A magát a politikai középnek tekintő, szintén euroszkeptikus Öt Csillag szerint ők a legnagyobb egyedül induló párt, ezért nekik van joguk a kezdeményezésre. 

Olyan politikai erő vagyunk, amely az egész nemzetet képviseli. Ezt a többiekről nem mondhatjuk el, mert azok inkább régiókhoz kötöttek. Ez azért fontos, mert az egész nemzetet képviseljük, így ez Olaszország kormányzásának kötelezettségét is jelenti - mondta a párt vezetője.

Úgy tűnik, hogy az Öt Csillag Mozgalom történetében először valóban kormánytényezővé válhat. De csak koalíciós partnerrel vagy partnerekkel együtt. 

A párt elsősorban a munkanélküliség által sújtott déli régiókban szerepelt jól, míg északon a jobbközép erők diadalmaskodtak. Mindkét nagy erő annak köszönheti a sikerét, hogy az utóbbi évek baloldali kormányzása nem volt igazán sikeres. A gazdasági nehézségek nem oldódtak meg és a migránsválságot sem tudták kezelni.

Válság van, mert nem mennek jól a dolgok. Az üzlet sem megy jól, De nem karok panaszkodni, mert mindig arra gondolok, hogy vannak nálam is rosszabb helyzetben lévők - mondta az egyik római piacon egy kereskedő.

A kormányalakítási megbízást az államfőtől kapja meg majd valamelyik politikai erő, de Sergio Mattarella döntésére még heteket kel várni.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ