Cropped landscape
Külföld
Jobbközép fordulatot hozott a vasárnapi olaszországi parlamenti választás
2018-03-0519:32
olasz, választás, kormány, matteo
A migrációellenes jobbközép koalíció győzött a vasárnapi olasz parlamenti választáson. 37%-os eredményük azonban nem lesz elegendő a kormányalakításhoz, így koalíciós tárgyalások kezdődnek. A választás vesztese a baloldali kormánypárt, amelyet a migrációs és a gazdasági válság miatt büntettek a választók. Matteo Renzi pártvezető bejelentette lemondását.
Matteo Salvini, aki feltehetően a tömörülés miniszterelnök-jelöltje lesz, a választás másnapján azt közölte, hogy nemcsak joguk, de kötelességük is a kormányzás.
Olaszok milliói arra kértek minket, hogy vegyük vissza országunk irányítását, se egyúttal vessünk véget annak a bizonytalanságnak, amelyet Matteo Renzi volt miniszterelnök, Brüsszel, a migránsok érkezése, a gazdaság helyzete és a bankcsődök okoztak
- közölte Matteo Salvini a választás másnapján. Salvini miniszterelnökké válásának esélyét az növeli, hogy pártja a jobbközép pártszövetségen belül megelőzte a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországot, amely Antonio Tajani európai parlamenti elnököt nevezte meg kormányfő jelöltnek. 

A választásnak még egy győztese van, az 5 Csillag Mozgalom, amely 32 és fél százalékos eredménnyel a legnagyobb egyedül induló párttá vált.
Az új olasz kormány... migrációval szembeni politikája abszolút hasonlítani fog a V4-ekéhez és Ausztriához. Tehát magyarul egy európai viszonylag fontos ország a szövetségesünk lesz a Brüsszellel vívott, nevezzük úgy, hogy csatában
- jelentette ki Nógrádi György a Heti terror című műsorban.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ