Cropped landscape
Külföld
Az új római vezetés gyökeres fordulatot hozhat Európában + VIDEÓ
2018-03-0512:43
A vasárnapi olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak "joga és kötelessége kormányozni", a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát - mondta Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője hétfőn Milánóban. 
Olaszok millió bízták meg a Ligát azzal, hogy "megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól", illetve felelősségre vonja Matteo Renzi távozó kormányfőt és Brüsszelt - tette hozzá Salvini. 
    
A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A koalícióban a magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást, megelőzve Berlusconi pártját, a Forza Italiát. A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye. 

Az olaszországi választási kampányban a legfontosabb témák a bevándorlás, a munkanélküliség és a gazdasági problémák voltak. 

A voksok három nagy pólus között oszlanak el. Az alsó- és felsőházba a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett jobbközép és a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom jelöltjei juthatnak be a legnagyobb számban. 

A szavazatok eddigi feldolgozottsága feldolgozottság azt mutatja, hogy a migráció- és unióellenes politikát hirdető Északi Liga szövetség delegálhatja a legtöbb képviselőt a törvényhozásba. 
 
 A jobbközép koalíció adócsökkentést ígért, emellett vállalta, hogy győzelme esetén a határvédelem erősítésével és az illegális bevándorlók kiutasításával rendezi a kezelhetetlenné vált migrációs helyzetet. 

Második helyen a jelenleg ellenzéki, magát középre pozicionáló Öt Csillag Mozgalom áll. Így a populista tömörülés lehet a legerősebb párt Olaszországban. 

A jelenleg kormányzó balközép Demokrata Párt vélhetően csak a harmadik helyen fut majd be a választásokon. 

Elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy egyik nagy szövetségnek vagy pártnak sem lesz egyedül kabinetképes többsége. Ezért a politológusok hosszú és nehéz kormányalakítási időszakot jósolnak. Sőt, a szakértői testület lehetőségét sem zárták ki. 
Az olaszországi választások nagy fordulatot hozhatnak az európai migrációs politikában. Brüsszelből jelentkezett be tudósítónk, Velkovics Vilmos annak apropóján, hogy az Európai Bizottság állásfoglalást fog kiadni a vasárnapi voksolással kapcsolatban.

ECHO TV – A nemzet hangja - MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ