Cropped landscape
Külföld
A szlovák állam destabilizációja állhat az újságíró-gyilkosság hátterében
2018-03-0521:18
Ján Kuciak szlovák újságírót és kedvesét múlt hétvégén végeztek ki otthonukban. A hatóság szerint az újságíró oknyomozó tevékenysége állhat a gyilkosság hátterében. Kuciak utolsó írásában a calabriai maffia és a miniszterelnökhöz is közelálló politikusok közötti korrupciós kapcsolatokkal foglalkozott. A gyilkosság feszült politikai hangulatot alakított ki Szlovákiában. A témáról Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt Napi aktuális című műsorunkban. 
Kuciak szomszédja szerint volt már ilyen eset korábban is, akkor viszont szőnyeg alá seperték az ügyet, nem gondolná, hogy ez most másképp lesz. 
 
A kivégzés módja nem enged messzemenő következtetéseket levonni. A gyilkosságot professzionálisan, hidegvérrel, nem indulatból, nem gyors elhatározásból követték el. Látszik, hogy nem akartak tanúkat hagyni. Valószínűleg nem először csinálta, aki meggyilkolta az újságírót és menyasszonyát – elemezte az esetet Horváth József. 
 
Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a gyilkosság hátterében az állam destabilizációja is állhat. 
 
A titkosszolgálatokat a napi politikába belerángatva és azon keresztül mondjuk az állam legfelsőbb szintjeit támadni, nem ismeretlen dolog. Azért azt látni kell, hogy a titkosszolgálatok ilyen direkt módon való belerángatása soha nem vezet jóra, hisz ez mindig árt az adott országnak, alááshatja a biztonságot. 
 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ