Cropped landscape
Külföld
Vasárnap választ Olaszország - a jobbközép erők győzelmét várják a szakértők
2018-03-0312:35
Pénteken tartották kampányzáró nagygyűléseiket az olasz pártok. A Liga, amelyet korábban Északi-Ligának hívtak, Olaszország fejlettebb északi részén akár meg is nyerheti a pártok versenyét.
Mindent és mindenkit tisztelek, de azt a vallást, amely szerint a nőknek kevesebb joga van a férfiaknál, nem akarom Olaszországban látni. Gyűlöletet prédikáló mecsetet sem akarok Olaszországban látni
- mondta Matteo Salvini, a Liga miniszterelnök-jelöltje, a párt fellegvárának számító Milánóban. Salvini korábban azt közölte, hogy már a választás másnapján megkezdik a migránsok hazatelepítését. 

A migrációs válság mellett az olasz gazdaság elhúzódó válsága az a terület, amelyet a többség szerint képtelen volt kezelni a baloldali kormány. 

Silvio Berlusconi a jobbközép pártszövetség másik vezető pártjának, a Hajrá Olaszországnak a vezetője, adócsökkentést ígért. Maga Berlusconi egy 2013-ban hozott jogerős bírósági ítélet miatt nem lehet többé hazája miniszterelnöke. Berlusconi ezért párttársát, Antonio Tajani-t az Európai Parlament elnökét kérte fel pártja miniszterelnök-jelöltjének, aki elfogadta a felkérést. 

Az 5 Csillag Mozgalom Rómában tartotta kampányzáró nagygyűlését. A Beppe Grillo humorista által alapított, bevallottan viccpárt, populista, euroszketikus és bevándorlás ellenes pártként erősödött meg. Az 5  Csillag főleg a dél-olaszországi körzetekben számít kiemelkedő eredményre.
Láthatjátok, hogy nagyon is mosolygós kedvemben vagyok. A közvélemény-kutatásokról nem mondhatok el semmit sem, de épp az imént olvastam el egy felmérést, ezért csak annyit mondok: egy lépésre vagyunk a győzelemtől 
- mondta Luigi di Maio az 5 Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hívei előtt. 

Az olasz választási törvény értelmében a voksolás előtti héten már nem lehet közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozni. A legutolsó felmérésekből azonban kiderült, hogy az 5 Csillag Mozgalom a szavazatok 30%-ára számíthat, azaz 10%-al kevesebbre, mint a jobbközép szövetség. 

A választás vesztese az olasz baloldal lehet. A baloldali kormánypárt Matteo Renzi volt kormányfőt indítja miniszterelnök jelöltként. 

Azért vagyunk ma itt, hogy elmondhassuk, büszkék vagyunk a Demokrata Pártra. Mi egy válságban lévő országot vettünk át, amelyet sikerült a válságból kivezetnünk 
- közölte hívei előtt Matteo Renzi a Demokrata párt miniszterelnök-jelöltje, a párt firenzei kampányzáró gyűlésén.

Az olaszok többsége szerint azonban nincs vége, sem a migrációs-, sem a gazdasági válságnak, amelyekért Matteo Renzi, majd a Paolo Gentiloni vezette kormányt teszik felelőssé. A kormánypárt ennek megfelelően 20% körüli eredményre számíthat, vagyis minden harmadik választóját elveszítheti a legutóbbi választáshoz képest.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ