Cropped landscape
Külföld
Boris Johnson: Nincs mitől tartaniuk a londoni magyaroknak
2018-03-0308:46
Fontos megvédeni a Nagy-Britanniá­ban élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak a szigetország teljesítményéhez – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter, miután Szijjártó Péterrel egyeztetett Budapesten.
A brit tárcavezető hangsúlyozta: Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, de nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok és más európai uniós tagállamok jogainak védelme pedig a kölcsönösségen kell hogy alapuljon, hiszen számos európai országban élnek brit állampolgárok, magyarázta a politikus.

Elmondta azt is, Magyarország és Nagy-Britannia között nagyon szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak. A migrációs válságra utalva elmondta, London szerint a migránsok helyzetét az első országban kell kezelni, ott, ahova megérkeznek. A külügyminiszter hozzátette, London szerint egyértelműen különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, továbbá a migráció kérdését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben.

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hazánk szerint óriási nagy baj az EU szempontjából a britek kilépése, „nagyon sajnáljuk a brit emberek döntését”, de kizárólag nekik van joguk határozni az országuk jövőjéről. Magyarország bár sajnálta, mindig tiszteletben tartotta a britek döntését – mutatott rá a tárcavezető. Hozzátette: mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség ahhoz, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság nem hallotta meg a britek szavát.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy látja, a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az Európai Unió­nak, egyben komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rájuk az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy egy erős Európai Unió csak erős és szuverén tagállamokra épülhet.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ