Cropped landscape
Külföld
Venezuelában későbbre halasztják az elnökválasztást
2018-03-0207:04
Venezuela, elnök, választás, párt, kormány
Venezuelában egy hónappal elhalasztják az áprilisra kiírt elnökválasztást, miután a kormányzat megállapodott ebben több ellenzéki párttal - jelentették be Caracasban. 
Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter, a kormánypárt kampányfőnöke közölte, hogy olyan pártokkal kötötték meg a megállapodást, amelyek kiváltak az ellenzéki koalícióból, amely az április 22-re kiírt választás bojkottját határozták el. A megállapodásban nincs pontos új dátum, de venezuelai hírügynökség a választási bizottság tájékoztatására hivatkozva közölte, hogy a választást május 20-án tartják meg. A halasztást jóváhagyta az alkotmányozó nemzetgyűlés is.

Az ellenzéki koalíció csak akkor tér vissza a kampányba, ha teljesülnek a követelései, aminek a híján a választás elcsalásától tartanak. A kért garanciák közül az új megállapodás tartalmazza nemzetközi megfigyelők meghívását, a jelöltállítási határidő meghosszabbítását, és ígéretet arra, hogy minden jelölt egyformán hozzáférhet az állami és privát sajtóhoz. A választáson újraindul Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök. Két legnagyobb ellenzéki riválisát, Leopoldo Lopezt és Henrique Caprilest kizárták a választásból, de másik ismert ellenzéki vezető, Henri Falcon indulhat. Falcon korábban szakított a legnagyobb ellenzéki koalícióval, s úgy gondolja, hogy a pártszövetség támogatása nélkül is le tudja győzni Madurót, kihasználva a hatalmon lévőkkel szembeni általános elégedetlenséget. Lopes és Capriles hívei árulónak tartja Falcont, és választási bojkottra szólítanak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ