Cropped landscape
Külföld
Brüsszel megbüntetné Lengyelországot
2018-03-0206:56
lengyelország, Európai Parlament, büntetés, magyarország
Az Európai Parlament támogatja a Lengyelország elleni eljárást.Az Európai Parlament (EP) is támogatja az Európai Bizottság által múlt decemberben elindított eljárást, amely Lengyelország megbüntetését tenné lehetővé. A tegnapi szavazáson 422 képviselő támogatása, 147 elutasító álláspontja, illetve 48 tartózkodása mellett az EP elfogadta azt az állásfoglalást, amely szerint a lengyel jogállamisági helyzet az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozza magában.
Az Európai Bizottság, illetve számos EU-tagállam sérelmezi a két évvel ezelőtt hatalomra került nemzeti-konzervatív lengyel kormánynak az igazságszolgáltatásban végrehajtott intézkedéseit. Az alkotmánybíróság összetételének megváltoztatására és a bírók kinevezési gyakorlatára vonatkozó reformokat azért tartja szükségesnek a varsói kormány, hogy a kommunista rendszer által megörökölt, szakszerűtlen és korrupt igazságügyi rendszernek véget vessen.

A kérdésben a berlini és a párizsi kormány támogatását élvező brüsszeli bizottság azonban úgy véli, a reformok következtében politikai kinevezettekké válnak a bírók. Brüsszel március 20-áig adott időt Varsónak, hogy reagáljon a felvetésekre. Bár a szóban forgó aggályok már két évvel ezelőtt megfogalmazódtak, az ügyben nem tudtak dűlőre jutni a vitában álló felek, Brüsszel ugyanis azzal vádolta meg Varsót, hogy nem hajlandó párbeszédet folytatni.

Az új lengyel miniszterelnök, a korábban bankárként dolgozó, a nyugat-európai partnerekkel jó viszonyt ápoló Mateusz Morawiecki hivatalba lépése azonban előrelépést hozott, ezt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is elismerte. Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes közölte, nemsokára minden tagállamnak eljuttatják azt a dokumentumot, amelyből kitűnik, hogy a lengyel reformok nem térnek el a más EU-tagállamokban alkalmazott gyakorlattól.
A téma az uniós ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek keddi összejövetelén is szóba került, akkor a 28 EU-tagországból 19-nek a tárcavezetője bírálta a lengyel kormányt, és sürgetett büntetőintézkedéseket. A Brüsszel által indított, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás ugyanis lehetővé teszi, hogy az uniós értékeket megsértő tagállamtól megvonják a szavazati jogait.

Ehhez a tagállamokat tömörítő Európai Tanács egyhangú jóváhagyása szükséges, Magyarország azonban többször jelezte már, hogy megvétózza Varsó megbüntetését. A Rzeczpospolita című napilap tegnap arról cikkezett, hogy Lengyelország, illetve a migránskvótákat elutasító Magyarország az uniós források elosztásánál szembesülhet majd a nyugati államok bosszújával.

Magyar Idők 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ