Cropped landscape
Külföld
Elképesztő támadás Magyarország ellen a Lengyelországról szóló vitán
2018-03-0112:39
Hatalmas vita alakult ki szerdán az Európai Parlamentben a lengyel helyzet miatt. Többször egymást is megcáfolták a baloldali képviselők, amikor versengve támadták Varsót. Az ülésen „természetesen” hazánk is szóba került.  Sophia in’T Veld liberális európai parlamenti képviselő antiszemitának és Soros-ellenesnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Frans Timmermans szerint a brüsszeli aggályokat pedig számos nemzetközi szervezet osztja.
„Nagyon nagy nézetkülönbségünk van a lengyel kormánnyal” – ezekkel a szavakkal indította Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnök és világossá tette, ki ellen is szól a mostani eljárás. Ő a bírák nyugdíjazásának kérdését emelte ki fő problémaként. Az egyik lengyel konzervatív képviselő erre azt válaszolta, a bizottság alelnöke nem tudja miről beszél, és ártatlan embereket elitélő egykori állampárti bírákat védi. 
A kommunizmus végeztével a bírói kamarákat elfoglalták a régi káderek. A pártkötődés meg is jelent a konkrét ítéletekben. Vagyis nem voltak függetlenek a bíróságok, kézi vezérléssel ítélkeztek, és van korrupció a bírói karban
– mondta Risard Legutko lengyel EP-képviselő. 

A Zöldpárti német Ska Keller fő vádként azt emelte ki, hogy a varsói kormány kiállt a meg nem született gyerekek élete mellett, és szigorítaná az abortuszt, amely jogszabályt  egyébként 810 ezer aláírással támogatott a lengyel nép. 

„Azokat a nőket kell támogatnunk akik a saját testükért harcolnak” – mondta, és felhozta az állítólag megsértett úgynevezett nőjogokat is. Ő is sürgette a hetes cikkely szerinti eljárást, csakúgy mint a liberális, Magyarországot is gyakran kritizáló liberális Sophia in’T Veld. 
 
Az ECHO TV brüsszeli tudósítójának beszámolója szerint a holland európai parlamenti képviselő a szerdai vitán Brüsszel morális felsőbbségéről beszélt. Bírálta a lengyel holokauszt-törvényt, de felszólalását végül Magyarország elleni támadásra használta fel. 
Orbán Viktort, a piszkos antiszemita, anti-Soros és anti-Brüsszel kampányai után, miért támogatja a néppárt?
– ezt a kérdést tette fel Sophia in’T Veld. 

A baloldali és liberális képviselők a vitában is többször ellentmondtak egymásnak. Például abban, hogy van-e párbeszéd a lengyel kormánnyal vagy nincs. 
Nigel Farage brit politikus szerint Soros György nem hisz a nemzetállami alapokon nyugvó demokráciában, ő ugyanis a nyitott határokat és a tömeges bevándorlást támogatja.
A brit Nigel Farage felszólalásában arra utalt, hogy a Lengyelországot támadó hetes cikk szerinti eljárás mögött a kvóták elutasítása állhat. 
Amikor Orbán Viktor - elég jogosan - elutasítja a nevetséges migránskvótákat, akkor őt ördögként festik le. De a valódi ok valószínűleg az, hogy Sorossal szállt szembe, aki vélhetően a legveszélyesebb ember a nyugati demokráciákban manapság
- mondta Nigel Farage. 
 
A vitát egy lengyel képviselő azzal zárta, minden vád, amelyekkel a kormányát illetik, csak erősiti őket, és szerinte hamarosan alkotmányozó többség lesz. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja – Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ