Cropped landscape
Külföld
Az EP napirendjén a lengyelországi jogállamiság helyzete
2018-02-2812:19
A lengyel jogállamiság helyzetéről tart vitát az Európai Parlament a szerdai plenáris ülése keretében.

Az Európai Bizottság még december 20-án indította el az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Akkor Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy megállapították: Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. Az ECHO TV brüsszeli tudósítója konkrét ügyeket felidézve elmondta: egyebek között a lengyelországi abortusztörvényről, illetve a lengyel közmédia állapotáról. 
 
A Fidesz akkori közleménye szerint azért alkalmazzák az eljárást Lengyelországgal szemben, mert a brüsszeli bevándorláspolitika leghangosabb bírálója Magyarország mellett, és szintén elutasítja Európa migránsokkal való betelepítését és a kötelező kvótát. 
 
Az EP szerdai plenáris ülésén minden képviselőcsoportnak egy hozzászólása van, a szavazás a pedig csütörtökön lesz.  

Magyar szempontból fontos, hogy Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Méz-jelentését tárgyalja a parlament. Magyarország számára különösen fontosak a jelentésben előterjesztett kérdések, hiszen Spanyolország és Románia után hazánk a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az Európai Unióban. Nagyjából 20 ezer méhész tevékenykedik itthon, akik értéket állítanak elő. A magyar méz mintegy háromnegyed része külföldi piacokon talál gazdára. Az EP első alkalommal foglalkozik jelentés szintjén a méhekkel, a mézzel és a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepével. jelentés egyik fontos eleme a méhészek támogatása. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ