Cropped landscape
Külföld
A lengyelek nagyon hálásak a magyaroknak
2018-02-2206:55
A magyar Országgyűlés Lengyelország mellett kiálló határozata a lengyel-magyar barátság legjobb hagyományát folytatja, biztosítja a két ország stratégiai együttműködését. A 888.hu beszámolója szerint a lengyel házelnök, Marek Kuchcinski a Twitteren közölte annak a levélnek a másolatát, melyet a magyar Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett.
A magyar képviselőház kedden elfogadta azt a Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatot, amely felszólította a magyar kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során. Az Európai Unió 2017. december 20-án jelentette be, hogy megindítja az eddig soha nem alkalmazott hetes cikkely szerinti eljárást.
A lengyel házelnök azt írta: "a legnagyobb örömmel és méltóságérzettel" értesült a határozat  elfogadásáról. Ezért köszönetet mond a határozat kezdeményezőinek, az Országgyűlés összes képviselőjének, valamint személyesen Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Kuchcinski hozzátette: azon parlamenti dokumentumok közé sorolja a magyar határozatot, amelyek "hosszú távú történelmi következményekkel járnak". Meggyőződésének ad hangot, hogy a magyar képviselőház döntése a lengyel-magyar barátság legjobb hagyományát folytatja, és az eljövendő nemzedékekre nézve is "megalapozza a két ország közötti stratégiai együttműködést". 
 
Kochcinski azt is megemlítette, hogy a magyar Országgyűlés döntése nemcsak a lengyeleket védi, hanem "azon alapértékeket is, amelyek irányadóak kell, hogy legyenek az állampolgáraik sorsáról függetlenül döntő, szuverén országok közösségeként felfogott Európai Unióban".

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ