Cropped landscape
Külföld
Ismét sokan meghaltak a kormányerők támadásaiban Kelet-Gútában
2018-02-2106:22
Legalább 106 civil, köztük 15 gyerek és 3 nő életét vesztette kedden a szíriai kormányerők újabb légi- és tüzérségi támadásaiban a Damaszkusz környéki, lázadók uralta Kelet-Gútában - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

 Egy egészségügyi segélyszervezet pedig legkevesebb 115 halottról számolt be. A térségben mentési munkálatokat végző, úgynevezett fehér sisakosok közölték, hogy az áldozatok kiszabadítása közben őket is támadás érte az egyik kelet-gútai településen. Az OSDH később jelentette, hogy a Bassár-el Aszad szíriai elnökhöz hű erőket támogató orosz légierő csapást mért egy kórházra a térségben, és az intézmény emiatt működésképtelenné vált.

ENSZ-források arról számoltak be, hogy Kelet-Gútában az elmúlt 48 órában hat kórházat ért támadás, és közülük háromban kénytelenek voltak leállítani a munkát, kettő pedig csak részlegesen tud működni. Segélyszervezetek viszont tíz megrongált egészségügyi létesítményről jelentettek. A kelet-gútai helyzettel kapcsolatosan az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kedden közölte: már szavaik sincsenek arra, hogy kifejezzék felháborodásukat a kelet-gútai gyerekek szenvedései és halálozása miatt.

Nincsenek szavak arra, hogy hány gyereket gyilkoltak meg
- írta közleményében Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója. 
Vajon azoknak, akik a szenvedést okozzák, vannak még szavaik, amelyekkel igazolhatnák barbár cselekedeteiket?
- tette hozzá Cappelaere.
A civilek elleni támadásokat azonnal abba kell hagyni - jelentette ki hétfő este Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának szíriai koordinátora. A SANA szíriai állami hírügynökség később egy rendőrségi forrásra hivatkozva közölte, hogy legalább öt ember életét vesztette, és 20 megsebesült kelet-gútai lázadók rakétatámadásában Damaszkusz több részén. A rakéták ezenkívül járművekben, köz- és magántulajdonban okoztak károkat. Az OSDH szerint legalább 250 civil, köztük 58 gyerek vesztette életét, és ezerkétszáz ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben. A kormányerők két hete is fokozták támadásaikat az ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen. 

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a szíriai kormányerők ötnapos légitámadás-sorozatát követően közzétett adatai szerint legalább 277 ember lelte halálát és 812-en sebesültek meg az említett támadásokban február 4. és 9. között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak. Franciaország kedden humanitárius tűzszünet kihirdetésére szólította fel a kormányerőket. 

A támadások szándékosan lakott területek és civil létesítmények, köztük egészségügyi intézmények ellen irányulnak, ami a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése
- húzta alá közleményében a párizsi külügyminisztérium. A tárca a damaszkuszi rezsim mellett támogatóit, Iránt és Oroszországot is felelőssé teszi.


MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ