Cropped landscape
Külföld
Frontex: Túl kevés migránst küldenek haza az EU-ból
2018-02-2117:28
migráns, eu, spanyolország, embercsempész
Idén is erős migrációs nyomásnak lesznek kitéve a dél-európai országok - jelentette ki az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex igazgatója. Fabrícse Ledzseri hozzátette, sokan érkezhetnek például Spanyolországba, egyre többen jönnek hamis papírokkal, de az embercsempész hálózatok is egyre nagyobb problémát jelentenek majd.
A dél-európai országok várhatóan idén is erős migrációs nyomásnak lesznek kitéve annak ellenére, hogy lényegesen kevesebb illegális bevándorlót regisztráltak tavaly az Európai Unióban, mint a korábbi három évben - ezt mondta összegzésképpen az uniós part- és határvédelmi ügynökség igazgatója brüsszeli tájékoztatóján. 

A Frontex 2017-re vonatkozó összegzése szerint tavaly Olaszországon kereszül akartak a legtöbben az Európai Unió területére lépni illegálisan, csaknem 119 ezren. A tavalyihoz képest két és félszer annyian érkeztek Spanyol területre, mint tavaly, azonban még mindig jóval kevesebben vannak, mint a görög szigetekre érkező bevándorlók. A Frontex adatai azt mutatják, hogy Balkáni útvonal továbbra is népszerű, ebből az irányból 12 ezer migránst regisztráltak a hatóságok. 
 
A Frontex igazgatója az információk elemzése után aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az embercsempészek egyre  szervezettebb hálózatokat hoznak létre a Földközi-tenger mentén. 

A határvédelmi ügynökség vezetője arról is beszélt, hogy az uniós tagállamok túl kevés migránst küldenek haza az elutasított menedékkérők közül. A líbiai migrációs helyzetről pedig azt emelte ki, hogy a bavándorlók embertelen körülmények között élnek a táborokban. "Én nem engedélyeznék olyan operatív tervet, melynek keretében a kimentett bevándorlókat Líbiában tennék partra" - hangsúlyozta Leggeri.


ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ