Külföld
Nemzetközi békekonferencia összehívását sürgeti a palesztin elnök
2018-02-2021:27
palesztin, izrael, békekonferencia, ensz
Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte a nemzetközi közösséget kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mondott beszédében, hogy 2018 közepéig rendezzenek széles körű nemzetközi békekonferenciát azért, hogy teljes jogú tagságot kaphasson a palesztin állam a világszervezetben, illetve menetrendet vázoljanak fel az Izraellel fennálló vitás kérdések rendezésére.
A palesztin elnök - aki 2009 óta nem szólalt fel a BT előtt - beszédében elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és Tel-Avivból oda akarja költöztetni az amerikai nagykövetséget. Abbász "veszélyes" lépésnek nevezte ezt a washingtoni döntést, amely szerinte az egyik oka annak, hogy a béke megteremtésére irányuló erőfeszítések mára zátonyra futottak. A palesztin vezető kijelentette: ezt a döntést vissza kell vonni ahhoz, hogy lehetővé váljon a kétállami megoldás. Az Egyesült Államok és szövetségesei 2011-ben megakadályozták, hogy Palesztina teljes jogú tagságot kapjon a világszervezetben. 

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben "megfigyelő államként" ismerte el Palesztinát, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok ezt nem támogatta. Mahmúd Abbász végül nyíltan nem mondta ki a Biztonsági Tanács előtt, hogy a palesztinok nem kérnek többet az amerikai közvetítésből, bár korábban az izraeli és az arab sajtó arról adott hírt, hogy beszédében erre vonatkozó kijelentések is lesznek. Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete Abbász beszédére reagálva azzal vádolta meg a palesztin elnököt, hogy elutasítja a közvetlen béketárgyalásokat. Abbász a beszéde után azonnal távozott az ülésteremből, amire válaszul a közvetlenül utána felszólaló izraeli nagykövet kijelentette: a palesztin elnök "ismét elmenekül". Hét és fél éve nem hajlandó "tárgyalni a békéről" Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, ehelyett inkább idejön az ENSZ-be, és "azt várja, hogy megoldják neki a problémát" - fogalmazott Danon. "Ez így nem fog működni, kizárólag a palesztinok és Izrael közötti közvetlen tárgyalás hozhat előrelépést" - szögezte le az izraeli nagykövet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ