Cropped landscape
Külföld
LIBE: A civilek dönthetnének arról, ki menekült
2018-02-2007:50
Civil szervezetekre bízná az Európai Parlament LIBE bizottsága, hogy eldöntsék: ki számít a genfi egyezmény szerint menekültnek. Ezt, és ehhez hasonló javaslatokat fogalmazott meg a testület, a védelemre szorulók befogadásáról szóló közös európai szabályok kidolgozása során. A javaslatban az is szerepel, hogy az önkéntes felajánlások helyett az ENSZ-kvóták szerint kelljen befogadni a védelemre szorulókat.

Az Európai Bizottság vegye figyelembe az ENSZ által meghatározott migrációs célokat és ez alapján szabja meg a kereteket
– ez olvasható ki a javaslatból. Vagyis a jövőben az ENSZ kvótákat kellene Európának teljesítenie. Erről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az ENSZ migrációról szóló, előkészítés alatt álló szerződéstervezete olyan, mintha kimásolták volna a szöveget a Soros-tervből. 
  
A LIBE-javaslat másik fontos eleme, hogy a civil szervezetek még tágabb jogokat kapnának a migráció lebonyolításában: például NGO-k is dönthetnének arról, ki számít menekültnek a genfi egyezmény értelmében, és bevonná őket a kvóták végrehajtásába is. Erről korábban a miniszterelnök azt mondta: az Isten mentsen meg tőle. 
Sophia in’T Veld szerint a gazdasági bevándorlók kifejezetten jót tennének Európának.
A bizottsági vitában felszólalt az a Sophia in’T Veld liberális európai parlamenti képviselő is, aki bevallottan a bevándorlók szervezett beáramoltatását várja az EU új közös menekültügyi rendszerétől és aki megszállottan kritizálja a nemzeti alapú politizálást. 
Úgy vélem a legérzékenyebb kérdés az, hogy az Európai Tanács a nemzetekkel, tagjai pedig tagjai a belpolitikával foglalkoznak és nem a hatékony menekültügyi rendszert akarnak
– mondta hozzászólásában. 
  
Magyarország kormányának álláspontja szerint a migrációt nem támogatni kell, hanem meg állítani és nem fogadja el azt, hogy kívülről akarják megmondani, hogy nekünk, magyaroknak kivel kellene együtt élnünk. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ