Cropped landscape
Külföld
Heti terror: Európa egyre inkább saját magára számíthat, ha a biztonságáról van szó
2018-02-1921:08
Európa egyre inkább saját magára számíthat, ha a biztonságáról van szó - ez volt az egyik legfontosabb üzenete a vasárnap zárult müncheni biztonságpolitikai konferenciának. A Heti terror adásában kiderül, hogy sikerült-e közös nevezőt találniuk az államok vezetőinek. Földi László és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértők voltak a vendégeink. 
Évről évre miniszterelnökök, külügy-, és védelmi miniszterek, valamint szakemberek vesznek részt a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. A feszültségekkel terhelt nemzetközi helyzetre jellemző, hogy a vasárnap véget ért eseményen egymás lépéseit kritizálták a felszólalók. 

Az Európai Unió egyedül nem tudja megvédeni Európát és védelmi képességeinek fejlesztése kockázatot is hordoz - jelentette ki Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár. Egységre hívta fel az Európai Unió tagországait az osztrák kancellár is. 

Az Iszlám Állam ugyan elvesztette területét a Közel-Keleten, de továbbra is veszélyes és Afrikában akar terjeszkedni. 

Benjamin Netanjahu Iránt fenyegette katonai beavatkozással. Az izraeli miniszterelnök azt állítja, hogy Teherán terjeszkedik a térségben. 

Ugyanerről beszélt az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó is, és a szír kormányt vádolták azzal, hogy továbbra is harci gázt vetnek be a polgárháborúban. 
Törökország viszont azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy hagyjon fel a szíriai kurdok katonai támogatásával. 

Semmilyen megállapodás nem született Ukrajnáról, hiába találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával. 

Nógrádi György: 

Stoltenbergnek két lényeges mondata volt, az egyik, hogy költsük a GDP 2,5 százalékát katonai kiadásra. Ez egy korábbi NATO felfogás, ezt Walesben elfogadták, jelenleg 4-6 ország hajtja végre. A másik pedig, hogy ne akarjunk párhuzamos struktúrát létrehozni az Európai Unióban a NATO-val csak olyat csináljunk, ami a NATO-ban nincs. 
A biztonságpolitikai szakértő emlékezett továbbá a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen beszédére, amelyben elhangzott az is, hogy 
az Iszlám Államot szétvertük, de nem teremtettük meg a békéhez való struktúrát. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ