Cover
Külföld
Donald Trump meghívta a francia köztársasági elnököt
2018-01-2407:39
donald trump, Emmanuel Macron, franciaország, egyesült államok
Donald Trump amerikai elnök állami látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt.
A Fehér Ház kedden este hivatalosan is bejelentette Emmanuel Macron meghívását. Kommentátorok emlékeztettek rá: évtizedek óta, egészen pontosan Calvin Coolidge elnöksége (1923 és 1929 között) óta Donald Trump az első amerikai elnök, aki első hivatali évét úgy zárta, hogy egyetlen államfő-partnerét sem hívta meg állami vizitre. Szemben az államfői munka- vagy magánlátogatással, az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit, melynek során egy államfő másik államfőt hív meg, és ceremoniális körülmények között fogadja. Az állami látogatásokat a kétoldalú baráti viszony legmagasabb fokú kifejeződésének tartják. 

Emmanuel Macront a Fehér Ház kertjében fogadják majd 21 ágyúlövés kíséretében. A vendég ezután magánbeszélgetést folytat Donald Trumppal. Ő lesz a Fehér Házban rendezendő elegáns vacsora díszvendége. Ezeket az "állami vacsorákat" általában a first lady tervezi el aprólékosan és nagy gonddal, s több száz vendéget hívnak meg. Macron vizitjének időpontjáról a Fehér Ház egyelőre nem adott tájékoztatást. 

Donald Trump tavaly nyáron - Macron államfő meghívására - a francia nemzeti ünnepen rendezett felvonulás díszvendége volt Párizsban. Látogatásának időpontja egybeesett az Egyesült Államok első világháborúba történt hadba lépésének napjával. Az amerikai elnök és a francia köztársasági elnök többször is találkozott egymással tavaly és többször egyeztettek telefonon is. Sajtójelentések kifejezetten jónak írják le a viszonyukat. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ