Cover
Külföld
Kedvük szerint kóborolnak a kiutasított bevándorlók
2018-01-2306:35
Olaszországban a törvényeknek megfelelően kiutasítják a migránsokat, azonban sok esetben csak papíron. A valóságban arra mennek, amerre akarnak. Legalább is ezt bizonyítja egy videofelvétel, amely futótűzként terjedt az olasz médiában.
Mintegy ötven észak-afrikai bevándorlót filmeztek le a dél szicíliai Porto Empedocle kikötőjében. A Lampedus szigetéről érkező komppal jöttek. Kezükben a hatóságok kiutasításról szóló végzése van, amely szerint hét napjuk van elhagyni az országot, mivel részt vettek egy tömegverekedésben, amelyben egy nőt megkéseltek, egy rendőrt pedig fejbe dobtak egy kővel. A kiutasítási végzést még Lampedusán kapták, aztán visszaszállították őket a szállásukra és szélnek eresztették őket. Az eljárás teljesen törvényszerű és megszokott Olaszországban. 

A helyiek szerint ez az útvonal a megszokott ilyen esetben: a kiutasítási végzéssel kompra szállnak, Porto Empedocléban pedig vonatra és Palermóba mennek. Innen vagy továbbindulnak északra, vagy Szicília más részeiben tűnnek el a hatóságok szeme elől. Gyakori eset, hogy a bevándorlók egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kiutasítást és elindulnak Észak-Európa felé. 
A bevándorlás kezelése mintegy másfél hónappal az olasz parlamenti választások előtt az egyik legfontosabb téma. Szakértők szerint, aki hihető javaslatot tud tenni a választók elé, az nyerheti a szavazást. 2014 óta hatszázezer bevándorló érkezett Olaszországba, de még ennél is többen lehetnek, mivel sokan kerülik a regisztrációt. 
Közben újabb hajószerencsétlenség történt a Földközi-tengeren. Legalább két ember meghalt, miközben két gumicsónakban mintegy hetven illegális bevándorló próbált Marokkóból Spanyolországba hajózni. Néhány órával az indulás után vette észre egy halászhajó az Afrikából Európába tartó két csónakot. Az egyik jármű elsüllyedt. A mentésbe a spanyol partiőrség is bekapcsolódott. 
Egyre több európai vezető áll a mellett a magyar álláspont mellett, hogy a Brüsszel által erőltetett kvótarendszer hatástalan és eleve hibás. Andrej Babis cseh miniszterelnök bulgáriai látogatásán kijelentette, bevándorlást szabályozó dublini rendszeren változtatni kell, mert az elfogadhatatlan és megosztja az európai államokat 

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig azt javasolja, hogy a migránsok kizárólag a hivatalos határátlépési pontokon adhassák le menedékkérelmüket. Hozzátette: az ilyen zónákat már az EU határain kívül kellene létrehozni. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ