Cover
Külföld
Szerbia lehet Európa nagy befogadóközpontja
2018-01-2212:24
Szerbia vesztese lehet a migránsok elosztásának. Az egyik szerb ellenzéki párt vezetője arra figyelmeztetett, hogy Brüsszelből folyamatosan zsarolják az országot az áhított uniós tagságért és a felesleges bevándorlókat hozzájuk küldhetik. 
Szerbiában több ezer ember több mint egy éve vár arra, hogy valahogy tovább tudjon utazni. De sem a magyar, sem a horvát határon nem lehet olyan egyszerűen átsétálni, mint 2015-ben a nagy menekültválság idején. Szerbia ugyan nem uniós tag, mégis hajlandó lenne részt venni a migránsok elosztására Brüsszelben kigondolt kvótarendszerben. A már ott lévőkkel valamit így is, úgy is kezdeniük kell. 
Ha az EU úgy dönt, hogy szét kell osztani a migránsokat, Szerbia természetesen kész arra, hogy részt vegyen benne. Nemcsak az elkövetkezendő időkben, hanem már most. Eleve van 4000 migráns a területünkön, és biztosítunk nekik minden humanitárius ellátást, amit egy ország csak tud adni a migránsoknak vagy menekülteknek
 - magyarázta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter. 

Az ellenzéki Dveri mozgalom elnöke egészen másként látja a helyzetet. Boško Obradović meglátása szerint jogos a félelem, hogy Szerbia az EU egyik nagy központja lehet a menedéket kérők számára. 
Igazán rossz helyzetben vagyunk a Brüsszelből érkező folyamatos zsarolások miatt, hogy mit kell tennünk az uniós integrációért. Az egyik elképzelés szerint a felesleges migránsokat, akiket az EU nem akar befogadni, tartósan Szerbiában telepítenék le
- mondta a nemzeti és keresztény alapon álló ellenzéki párt vezetője. 

Mivel csak Németországba több mint egymillió migráns érkezett 2015 óta, olyanok is vannak Szerbiában, akik arra várnak, hogy családegyesítés révén a már Németországban élő rokonaikhoz utazhassanak. 

Az Európára nehezedő folyamatos migrációs nyomás a kedden kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon is kiemelt téma lesz. 
 
Echo Tv – A nemzet hangja – Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ