Külföld
Puigdemont: Itt az ideje tárgyalni
2018-01-2218:48
Madrid fenyegetései ellenére" a függetlenségpárti erők alakítanak hamarosan kormányt Katalóniában, ezért itt az ideje tárgyalni, véget vetni az elnyomásnak, és politikai megoldást keresni a konfliktusra - jelentette ki hétfőn Carles Puigdemont leváltott katalán elnök a koppenhágai egyetemen tartott beszédében. "Madridnak el kell ismernie, hogy a függetlenségpárti erők győztek a Rajoy által kiírt választásokon, és véget kell vetni Madrid törvénytelen kormányzásának Katalóniában" - mondta Puigdemont a koppenhágai konferencián.
A leváltott katalán elnök azonban nem akart reagálni sem arra, hogy Roger Torrent, a katalán parlament elnöke hétfőn Barcelonában tartott sajtótájékoztatóján őt nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára, sem pedig arra, hogy a madridi legfelsőbb bíróság hétfői döntése nyomán nem adnak ki ellene újabb európai elfogatóparancsot. Puigdemont kijelentette: inkább a következő napon szeretne a sajtónak nyilatkozni. A volt katalán államfő kedden előreláthatólag helyi képviselőkkel találkozik a dán parlamentben. 

A dán kormánykoalíció pártjai azonban jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón, mert indoklásuk szerint nem akarnak belekeveredni a spanyol belügyekbe, és azt sem szeretnék, ha úgy tűnne, hogy rokonszenveznek a katalán szakadárokkal. A függetlenségpárti katalán vezető Dániába tett látogatásával csaknem három hónap után először hagyta el Brüsszelt, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ