Cover
Külföld
Hétfőn dönt a katalán parlament elnöke, hogy kit javasol Katalónia elnökének
2018-01-1918:43
katalónia, Roger Torrent, Carles Puigdemont, Együtt Katalóniáért, Katalán Köztársasági Baloldal
Roger Torrent, a katalán törvényhozás elnöke hétfőn dönt arról, hogy kit javasol Katalónia elnökének, miután a napokban konzultált a pártokkal - közölte a katalán parlament pénteken.
A tisztségre pillanatnyilag az egyetlen ismert jelölt Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, aki volt kormányának négy tagjával önkéntes száműzetésben Brüsszelben tartózkodik. A politikus újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt támogatja, de nincs többségük a parlamentben. 
    
Puigdemont újraválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről. Továbbra is parázs vita zajlik arról, hogy vajon távollétében lehet-e elnök Puigdemontból. Támogatói szerint igen, a katalán parlament jogászainak állásfoglalása szerint viszont nem, személyes jelenléte elengedhetetlen a vita és a szavazás során. Így vélekedik erről a spanyol kormány is, amely bírósághoz fordul, hogy ha mégis elnökké választják a külföldön tartózkodó katalán politikust, aki ellen továbbra is érvényben van az elfogatóparancs Spanyolországban. Az ügy érdekessége, hogy Roger Torrent volt az, aki január elején, még házelnökké választása előtt bejelentette: pártja, az ERC kéri a parlamenti jogászok állásfoglalását arról, hogy jogszerű-e egy távollévő jelöltről szavazást tartani. 

Puigdemont mindenesetre kitart véleménye mellett, miszerint a modern technológiáknak köszönhetően akár Brüsszelből is kormányozni tudná Katalóniát - erről egy rádióinterjúban beszélt pénteken. A katalán házelnöknek az is meg kell határoznia, hogy mikor kezdi meg a parlament az elnökválasztási folyamatot, amelynek határideje január 31-én jár le. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ