Cover
Külföld
Trump: Oroszország segíti Észak-Koreát a szankciók kijátszásában
2018-01-1806:10
Oroszország a nemzetközi szankciók megsértésével segít Észak-Koreának nyersanyagokhoz jutni, Phenjan pedig "minden egyes nappal" közelebb kerül ahhoz, hogy az Egyesült Államokat elérni képes nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesszen ki - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek szerdán a Fehér Házban adott interjújában.

Oroszország egyáltalán nem segít nekünk az Észak-Koreával kapcsolatos válság megoldásában - hangsúlyozta Trump. Vlagyimir Putyinnal összefüggésben megjegyezte, hogy az orosz államfő sokat tudna tenni ez ügyben. "Csak sajnos nem valami jó a kapcsolatunk Oroszországgal, s néhány esetben feltehető, hogy az, amit Kína elvesz, azt Oroszország visszaadja. Így a végeredmény nem annyira jó, mint egyébként lehetne" - tette hozzá.
   
Trump méltatta Kína erőfeszítéseit, amelyekkel korlátozta az Észak-Koreába irányuló olaj- és szénszállítmányokat, ugyanakkor az amerikai elnök véleménye szerint Peking többet is tehetne Phenjan féken tartására.
   
Az 53 perces interjúban az amerikai elnök kételyeinek adott hangot azzal összefüggésben, hogy lenne-e értelme Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásoknak.
   
"Nem vagyok biztos abban, hogy a tárgyalásoknak bármi érdemi eredménye lenne. Már 25 éve zajlik egyeztetés, és sorra kihasználták korábbi elnökeinket" - hangoztatta Trump, aki korábban nem zárta ki a közvetlen tárgyalások lehetőségét. Az amerikai elnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fenntart-e valamiféle kommunikációs csatornát Kim Dzsong Unnal.
   
Azt sem árulta el, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy korlátozott megelőző csapást, amellyel megmutatná a phenjani vezetésnek szándékai komolyságát. Trump ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "egy nagyon-nagyon nehéz pókerjátszmát játszunk, és nem akarjuk felfedni a lapjainkat".
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg.

Tillerson: Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal
 
Észak-Korea végül tárgyal majd az Egyesült Államokkal, mert Kína együttműködése a washingtoni nyomásgyakorló kampánnyal kezdi éreztetni már hatását - jelentette ki Rex Tillerson szerdán a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében. 
 
Az eseményen a politikus Condoleezza Rice egykori külügyminiszterrel együtt válaszolt nemzetközi kérdésekre. Észak-Koreával kapcsolatban kijelentette, arra vár, hogy az ország vezetője, Kim Dzsong Un jelezze, tárgyalni akar. Mint mondta, biztos abban, hogy ez bekövetkezik. 
    
Tillerson előző nap a kanadai Vancouverben az Észak-Korea elleni szankciókról tárgyalt olyan államok külügyminisztereivel, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. Ott hangzott el japán hírszerzői forrásokra hivatkozva, hogy a büntetőintézkedések hatása már mutatja első eredményeit. 
    
A külügyminiszter ezzel párhuzamosan kifejtette, hogy az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti közeledést, így azt is, hogy a két ország közös zászló alatt indul a februári phjongcshangi téli olimpián. 
    
Tillerson, miközben kétségeit fejezte ki Phenjan szándékainak őszinteségével kapcsolatban, hangsúlyozta:nem hagyják, hogy Észak-Korea éket verjen az Egyesült Államok és szövetségesei közé. Úgy vélekedett, az észak-koreai kapcsolatteremtés az ország déli szomszédjával lehet az első jele annak, hogy hosszú évek feszültségterhes évei után a "jég kezd megtörni", mert Phenjan elérte célját azzal, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét nukleáris töltettel elérni képes rakétát fejlesztett ki. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ