Cover
Külföld
Damaszkusz agressziónak tartja az amerikai katonai jelenlétet
2018-01-1812:06
A Szíria szuverenitása elleni agressziónak tekinti Damaszkusz az amerikai katonai jelenlétet az országban, és fogadkozik, hogy megszabadítja Szíriát a törvénytelen külföldi jelenléttől. 
A külügyminisztérium csütörtöki állásfoglalásában reagált így Rex Tillerson amerikai külügyminiszter előző napi beszédére, amelyben elhangzott, hogy Szíria egyes részein meghatározatlan ideig maradnak az amerikai katonák. Tillerson arról is beszélt a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott előadásában, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha Moszkva nagyobb nyomást gyakorolna a szíriai kormányra, aktívabb szerepet vállalna az ENSZ közvetítésével Genfben zajló szíriai béketárgyalásokon. Úgy vélte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök Oroszországban látja biztonságának garanciáját, és Moszkvának meg kell győznie az Aszad-rendszert, hogy konstruktívan álljon hozzá a genfi folyamathoz. 
    
"Az amerikai katonai jelenlét Szíria földjén törvénytelen, a nemzetközi jog égbekiáltó megsértésének és a nemzeti szuverenitás elleni agressziónak minősül" - áll a szíriai külügyminisztérium állásfoglalásában. 
    
A tárca szerint Szíria folytatja állhatatos háborúját különböző terrormozgalmak ellen, amíg meg nem tisztítja tőlük Szíria minden egyes szegletét, és hasonló elszántsággal fogja megszabadítani az országot a törvénytelen külföldi jelenléttől. A damaszkuszi külügyminisztérium leszögezi, hogy a kormánynak nincs szüksége amerikai dollárokra, amelyekhez szíriaiak vére tapad. 
    
Tillerson az Iszlám Állam dzsihadista szervezet feléledését megakadályozni hivatott, szélesebb stratégia részeként beszélt a meghatározatlan idejű amerikai katonai jelenlétről, felvázolva azokat a diplomáciai eszközöket, amelyek elvezetnének végül Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához és az iráni befolyás csökkenéséhez. 
    
Az Egyesült Államok mintegy kétezer katonáját állomásoztatja Szíriában az Iszlám Állam legyőzésére szerveződött nemzetközi koalíció részeként.

MTI 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ