Cover
Külföld
A magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta tizenegy washingtoni képviselő
2018-01-1818:05
magyar-amerikai kapcsolatok, egyesült államok, Rex Tillerson, Andy Harris, V4, Európai Unió
A magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését és az amerikai külügyminisztérium által a magyarországi vidéki sajtóorgánumok támogatására meghirdetett program azonnali felfüggesztését szorgalmazta Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek címzett levelében Andy Harris republikánus párti kongresszusi képviselő és tíz társa.
Harris január 11-én kelt levelében az Egyesült Államok stratégiai érdekeire hivatkozva javasolta a viszony elmélyítését a védelem, a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a külpolitika és a bevándorlási politika terén. 

A legtöbb területen országaink érdekei és filozófiája szoros összhangban állnak
 - mutatott rá Harris. 

Magyarország, a visegrádi négyek többi tagjához hasonlóan, az Egyesült Államok természetes szövetségese
 - tette hozzá az amerikai képviselő, aki szerint az említett politikai területek többségére vonatkozóan 

Magyarország és a V4-ek álláspontja hűbben tükrözi az amerikai álláspontot, mint az Európai Unió többi tagállama nagy részének hivatalos véleménye.
A politikus kifogásolta, hogy a washingtoni külügyminisztérium továbbra is Barack Obama előző, demokrata párti elnök "eltévelyedett politikáját" követi Magyarországot illetően. 

Ahelyett, hogy együttműködnénk szövetségesünkkel, a külügyminisztérium tevékenységét mintha még mindig az vezetné, hogy megpróbálja befolyásolni Magyarország társadalmi és közpolitikai döntéshozatali folyamatát
 - hangsúlyozta Harris. Ezzel szerinte a tárca azt a benyomást kelti, hogy 

illetéktelenül beavatkozik egy szövetséges szuverén állam belügyeibe.
A képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai külügyminisztérium tavaly novemberben pályázati felhívást tett közzé, amely szerint 2018-ban 700 ezer dollárral (több mint 180 millió forinttal) támogatná a független, vidéki médiát és az objektív újságírást Magyarországon. Harris szerint a közelgő magyarországi (országgyűlési) választások miatt a kiírás az Egyesült Államok nem helyénvaló befolyásolási kísérleteként értelmezhető. A politikus úgy véli, hogy 

az ilyen lépések megtépázhatják az Egyesült Államokról alkotott képet, nem csupán Magyarországon, hanem a tágabb régióban, s különösen a visegrádi országokban, így ezek a tevékenységek szerinte ellentétesek az amerikai külpolitikai célokkal. 
Emiatt Harris kérte a külügyminisztérium Supporting Objective Media in Hungary (Az objektív média támogatása Magyarországon) nevű projektjének azonnali felfüggesztését. A republikánus képviselő emellett további két lépést javasolt Tillersonnak az amerikai-magyar együttműködés elmélyítése érdekében: magas rangú találkozók szervezését, valamint egy új budapesti nagykövet haladéktalan kinevezését.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ